La grip, el malson dels autonoms

fever-thermometer-3798294_1920

La psicosi del coronavirus de Wuhan ha fet oblidar-nos que la grip, a Espanya, en el 2020 ha irromput més fort que altres anys. El nivell d’epidèmia al nostre país té més de 204 casos per cada 100.000 habitants, i es troba en plena fase d’ascens, i amb ella, ve una dels grans malsons per als treballadors, especialment per als autònoms.

La grip és una malaltia respiratòria aguda que es caracteritza per ser molt contagiosa. En les dues últimes temporades ha produït entre 500.000 i 700.000 casos a Espanya dels quals entri 35.000 i 52.000 s’han hospitalitzat causant unes 15.000 morts. 8 de cada 10 autònoms segueix treballant mentre està malalt, segons dades de Pa Digital, l’empresa líder en solucions de màrqueting digital per a Pimes i Autònoms a Espanya.

Més d’un 70% dels autònoms d’Espanya no s’ha agafat mai una baixa laboral per malaltia. Posar-se malalt és un petit luxe que diuen no poder permetre’s. Només hi recorren quan la malaltia és greu i els incapacita físicament.

Tot i tenir una prestació similar a la dels treballadors, el temor a perdre clients, a l’acumulació de treball, i al fet que tota l’empresa depengui d’ells comporta que se sentin desprotegits i creguin que els seus drets no són els mateixos, prevalen a la seva salut.
Un dels temes que més preocupa als autònoms és el dubte sobre si el contracte de la persona que cobreix la seva baixa està bonificat, ja que no ho està. Aleshores, esdevé un motiu de pes, ja que hauran de pagar el sou íntegre sense cap mena d’ajuda per part de la Seguretat Social, que només cobreix les baixes per maternitat.

Donada aquesta situació, el primer que s’ha de fer és anar al metge i sol·licitar el comunicat de baixa. Els autònoms en donar-se d’alta com a tals han de triar una mútua per als accidents laborals o per a ampliar la cobertura de malalties o bé optar per la Seguretat Social.

Una vegada es tingui el comunicat de baixa cal demanar la prestació mitjançant un model oficial de la Seguretat Social. Per tant, és necessari estar afiliat, donat d’alta, al corrent de pagament de totes les quotes i haver cobert un període de cotització de 180 dies durant els cinc anys anteriors, com a mínim. No obstant això, gràcies a la reforma de 2019, els autònoms no hauran de pagar les quotes a partir de 60 dies de baixa.

Després de sol·licitar la prestació cal informar en un termini màxim de 15 dies qui quedarà a càrrec de l’empresa. Si la baixa és per malaltia per contingències laborals, es cobrarà a partir del segon dia de baixa i si és per malaltia comuna, com la grip, es cobrarà a partir del quart.

La quantia a cobrar serà d’un 75% del sou base del mes anterior, si és baixa per malaltia laboral. Si és per malaltia comuna (com la grip) serà del 60% i després 75%. El temps màxim de baixa és de 18 mesos, passat aquest termini un tribunal mèdic del INS valorarà la incapacitat i el tipus de prestació al qual es té dret.

No obstant això, tot i el seguit de recomanacions que fa la Pa Digital, el malson persistirà si no es fa una reforma de la llei dels autònoms per tal de protegir-los davant aquesta situació de vulnerabilitat que pateixen.

*Sílvia Muñoz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s