Els fantàstics invents del Dr. Andreu

A banda de les famoses pastilles, del seu laboratori van sortir molts més invents revolucionaris.

andreu_cigarrillosbalsámicos

N’hem parlat molt del Dr. Andreu. Del seu paper en la urbanització de Sant Gervasi i el Tibidabo i sobretot de les seves famoses, i rendibles, pastilles per a la tos, però Salvador Andreu va inventar molt més medicaments. De fet, en un moment en què la recerca farmacèutica estava a les beceroles, ell es va convertir en el gran inventor de medicaments de finals del segle XIX i primers del XX. Alguns encara funcionen i tot.

Pasta pectoral

El primer producte propi que Andreu va començar a vendre a la seva farmàcia, cap al 1868, era una pasta contra l’asma. Diuen que la seva motivació principal va ser descobrir algun medicament que alleugés l’asma que patia el seu pare. Tot investigant, va descobrir aquesta pasta que es prenia i calmava la tos.

Aquest mateix principi va evolucionar posteriorment i es va convertir en el secret de les famoses pastilles del Dr. Andreu, que encara es comercialitzen, tot i que amb una fórmula molt diferent.

andreu_anuncio-cigarrillos

Cigarretes balsàmiques

El Dr. Andreu va seguir preocupat pels efectes de la tos. Així van néixer els papers azotats antiasmàtics i, posteriorment, les cigarretes balsàmiques. Els papers es preparaven amb plantes silvestres de la família de les solanàcies (com l’estramoni). Es cremaven a l’habitació del malalt i estaven indicats per als ofegaments i l’asma. Les cigarretes balsàmiques es venien en caixes de trenta i estaven fetes de fulles de datura stramonium seleccionades. Ambdós productes van tenir molt d’èxit i els papers es van comercialitzar fins a 1950.

Sals de Iode

andreu_yodógenocalleja2

Als anys 20 es va generalitzar a Europa l’ús de sals de iode, contra el raquitisme, molt freqüent aleshores, l’artritis i l’asma i altres malalties debilitants. Es consumien associades a peptona, perquè el públic les tolerés millor. Els laboratoris van comercialitzar una forma en gotes denominada Yodogeno Calleja.

Laboratori Andreu

Andreu no es dedicava només a elaborar els seus propis productes. El seu laboratori va ser pioner en la fabricació de càpsules, píndoles, dragees. Un fet que va permetre-li crear un servei de drogueria, a banda de farmàcia.

andreu_bismutoUn altre producte terapèutic molt famós va ser l’estimulant nasal Rape Nasalina, un medicament per a la descongestió nasal. També va fabricar als seus laboratoris els Cachets de azufre Sala, en forma de segells envasat en pa d’òstia, i la Crema de Bismuto, en un bonic flascó de vidre amb i un tap esmerilat.

Cap al 1936 els Laboratoris Andreu van tenir un paper molt important en la introducció a Espanya de les sulfamides, com la sulfanilamida, coneguda comercialment amb el nom d’Azol, un producte molt emprat en medicina per les seves propietats antimicrobianes.

El Dr. Andreu va ser un dels grans farmacèutics europeus de l’epoca, i només el seu tarannà més comercial que científic, va impedir que el seu laboratori fos internacional.

*Joan Maria Serra
Farmàcia Serra Mandri
Fotos: Col.lecció de medicaments antics de la Farmàcia Serra Mandri.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s