Fugar-se a l’estranger: una opció de vida

316.599 catalans es van empadronar a l’estranger durant el 2019, segons l’Idescat. Una xifra que es manté a l’alça des de l’inici de la crisi. França (42.952) s’emporta el palmarès, seguida d’Alemanya (25.263), Regne Unit (21.834), Suïssa (15.566) o Andorra (15.393). I prop de 3.000 persones es van registrar a Austràlia. Hem parlat amb alguns d’ells per descobrir els motius de la fuga.

Feina digna a Suïssa

Cristina Pueyo és graduada en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Barcelona i treballa en un despatx d’arquitectura i urbanisme a Suïssa. L’oportunitat li va sorgir una setmana després de graduar-se. Ella “volia treballar del que havia estudiat a la universitat en condicions dignes i equivalents als anys que havia dedicat en estudiar, i no volia perdre la il·lusió ni les ganes”. I per aquesta raó porta prop de cinc mesos a Brugg, a vint minuts de Zuric.

Cristina Pueyo Suïssa
Cristina Pueyo

La Cristina destaca la falta d’oportunitats a Barcelona i afirma que li hauria costat trobar una feina digna, a més “d’estar mal valorada, mal pagada i fent massa hores”. A Suïssa, destaca la flexibilitat horària, un salari mínim digne o un bon ambient de treball.

El país de la química

Luis Montiel és químic i té un màster en Síntesi, Catálisi i Disseny Molecular. Actualment està fent un doctorat a Munic. El motiu rau en què “Alemanya, històricament, ha sigut un dels països referents en investigació química. Per aquest motiu, fer un doctorat en química en aquest país té un valor afegit per a les empreses i centres d’investigació”, destaca. Quan acabi vol tornar i treballar en el departament de I+D+i d’alguna gran empresa.

7f8f99e6-e7ec-4f40-8fa2-ee35675160ff
Luis Montiel

Hivernacles

L’Arnau Ribera és graduat en Biotecnologia i estudis inacabats de màster en Biotecnologia vegetal. Actualment treballa per una organització relacionada amb l’horticultura, la conversació de plantes i la recerca. Però ja fa anys que volta pel món.

774017c6-cf36-4859-ba88-a4cd560fe4e2
Arnau Ribera

Fa mig any que va rebre una oferta del Regne Unit i va marxar. Les condicions són bones i no es planteja tornar, de moment. “A Catalunya, la biotecnologia vegetal no és massa coneguda, així que, hauria sigut complicat trobar feina”, afirma Ribera.

Aventura a Austràlia

Lalo Cavalcanti, Lídia Garrido, Cristina Tirado i Carles Costa, són quatre catalans que van anar el 2019 a Austràlia a cercar feina i gaudir de l’experiència. Tirado és l’única que té visat Working Holidays. La resta han anat al continent com a estudiants. Tot un repte de supervivència, ja que “lluites per aconseguir una feina del teu gust, per més hores i tenir diners”, defineix Costa.

Australia - PHOTO-2020-01-21-18-14-07
Cristina Tirado i Carles Costa

Tots coincideixen en la forta presència d’espanyols, sobretot catalans. Fet que complica l’aprenentatge de l’anglès, tal i com afirma Costa. Garrido considera que ve donat per l’estil i el nivell de vida amb una experiència on pots guanyar 4.000 dòlars mensuals.

*Sílvia Muñoz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s