Cristian Olivé, el professor rebel

entrevista_Cristian-Olive

Rosalia, Netflix o Instagram són algunes de les noves metodologies que empra Cristian Olivé, professor de l’Institut Joan Pelegrí del barri de Sants, i que recull en el seu nou llibre Profes Rebels. Per a Olivé, cal que els professors emocionin els alumnes i per aconseguir-ho cal baixar al seu terreny.

Per què et defineixes com un professor rebel?
El que faig es situar l’alumne al centre del seu aprenentatge, destriar allò que han de saber amb el que no apareix i que també és important. I és rebel perquè, moltes vegades, ens basem en programacions establertes, tancades, rígides, avorrides i allunyades de l’interès de l’alumne.

I tot per aconseguir joves lectors, oi?
Sí, la meva gran obsessió sempre és generar ganes de llegir i despertar aquest plaer per la lectura. Els proposo una activitat més vivencial, experimentar el llibre des de dins, com un procés emocional. Per exemple, vam convertir el personatge principal d’una novel·la en un instagramer I cada alumne anava explicant la trama mitjançant les publicacions.

llibre_profesrebeldesQui ho diria que Instagram podria
ser educatiu, oi?

Ningú. Ni ells, que són els principals sorpresos. I, agraïts de veure com un element de la seva realitat, i que és la cosa prohibida, de cop, es transforma en una eina educativa. A més, ho viuen amb molta emoció i ganes de més. És molt additiu.

Si no t’agraden els exàmens, com avalues els coneixements?
Els exàmens els he de fer, però soc molt crític perquè només tenen en compte el resultat final i per a mi importa més el procés. Els alumnes són diferents, per tant, és un error demanar el mateix a tothom i/o el mateix resultat al final.

Si un alumne suspèn la majoria d’assignatures, què hem de fer?
Sobretot motivar-lo. Demostrar-li que allò que estem explicant té una aplicació a la realitat. És el més honest. Hem de fer-li descobrir una emoció, però primer cal ensenyar-li a emocionar-se.

La família, quin paper té?
Són uns còmplices i han d’estar molt presents en el procés educatiu. Els alumnes han de veure que anem de la mà, que caminem alhora. Si hi ha confrontacions, el més afectat és l’alumne.

El llibre és un manual per a profes o per a famílies?
La idea és que sigui obert a tothom perquè l’educació és una cosa de societat. Els professors tenim una responsabilitat l’aula però la societat i les famílies estan vinculats.

En el llibre defenses l’ús del mòbil, per què?
Sí, és una extensió del nostre cos, com els ciborgs, no? Molts dels problemes que com adults ens trobem a classe, han sorgit en el món digital. Fer com que no hi és és un error perquè l’educació del segle XXI mereix respostes del segle XXI. Per això, s’ha de treballar el llenguatge digital.

“Els continguts ja hi són tots, hem d’ensenyar a destriar-la, això és educar, no només aportar els continguts.”

Com ensenyar la diferència entre les notícies reals o les fake news, no?
Això ha de ser present. Els hem d’ensenyar a destriar la informació. Els continguts ja hi son, hem d’ensenyar a destriar-los i saber usar-los.

Què podem aprofitar del model pedagògic clàssic?
Sóc molt partidari de barrejar metodologies sempre i quan tinguin sentit, com les classes magistrals. També et demanen classes més tradicionals, plaer per aprendre.

Aleshores, creus que és millor anar a poc a poc, adaptant el canvi entre els professors del claustre?
Vaig començar que no feia les classes així. És un canvi progressiu en funció dels resultats i la comoditat de qui les aplica.

Què diuen els col·legues?
Es curiós perquè la comunitat educativa debem generar una imatge que ens matem entre nosaltres i està bé que es percebi així. Afortunadament, ens comuniquem, convivim molt entre metodologies diferents sense que la sang arribi al riu.

Aquest mètode serveix per ensenyar ciències?
L’important és dominar la matèria. Quan la domines al 100%, li pots donar la volta. Ser profe és aprendre, per després reaprendre perquè quan ho expliquis que la persona ho entengui.

*Sílvia Muñoz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s