Un estudi revela perquè el càncer afecta més als homes

L’esperança de vida dels homes és menor per culpa d’un mal funcionament del cromosoma Y.

X and Y chromosomes

Els homes són més susceptibles a desenvolupar càncer que les dones. Un equip de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha descobert que la raó és la pèrdua de funció de certs gens del cromosoma sexual Y, present únicament en els homes. La descoberta s’ha publicat en el Journal of the National Cancer Institute.

El càncer discrimina

L’estudi en qüestió afirma que els homes estan més exposats a agents cancerígens i existeixen factors biològics, un dels quals està en la mera essència de ser home: el cromosoma Y. Els investigadors han estudiat prop de 9.000 individus sobre la funció de tots els gens del cromosoma Y en diversos tipus de càncers. La probabilitat de desenvolupar-ne augmenta quan es perd la funció de sis gens clau del cromosoma en diverses cèl·lules. Aquests sis gens regulen el cicle cel·lular, un procés que, quan falla, dóna lloc al desenvolupament de tumors.

La supressió del cromosoma Y es pot donar com a conseqüència de la pèrdua de funció del mateix o per altres mecanismes mediats per la inactivació química. Certes exposicions ambientals, com el tabac i altres tòxics podrien afectar.

Tractaments personalitzats

Aquest punt esdevé una línia de recerca prioritària per comprendre les diferències biològiques entre homes i dones en càncer. Així doncs, es poden desenvolupar línies de tractament i prevenció personalitzades per afrontar aquestes circumstàncies.

Val a dir que els homes, a més, solen presentar un pronòstic pitjor que les dones. D’aquesta manera s’explica la menor esperança de vida respecte a les dones en els casos de càncer.

31% més de casos

El 2018, Catalunya va detectar 42.919 casos de càncer (18.267 dones i 24.652 homes), segons les últimes dades de l’Observatori l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Si continua creixent a aquest ritme s’arribarà a 44.037 nous casos el 2020 i fins a 57.884 nous casos el 2040, amb un increment del 31% en vint anys.

Segons l’AECCE, les estimacions de cara al futur preveuen un augment de defuncions de malalts amb càncer: el 2020 moriran per càncer 18.543 persones, el 2030 arribaran a les 22.120 morts, mentre que el 2040 se superaran els 26.314.

En total, l’Observatori AECC recull que actualment hi ha 122.769 persones amb càncer a Catalunya, mentre que l’any 2012 hi havia 113.100. Per tant, avenços com els de l’ISGlobal poden esdevenir crucials per a l’aplicació de mecanismes i línies de tractament personalitzades.. .

* Sílvia Muñoz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s