Els bons propòsits han de ser Smart

Transforma els teus propòsits d’any nou d’intencions a projectes i fes-los realitat. Un bon consell de la psicòloga Eugenia Cames.

SMART Goals

Son moltes les persones que, quan s’apropa cap d’any, confeccionen una llista de bons propòsits per l’any que està a punt de arribar. Sovint la majoria d’aquests objectius no arriben a bon port. De fet, a l’estudi sobre resolucions de cap d’any que va fer el psicòleg Richard Wiseman només un 12% dels participants van complir els objectius que es va marcar de cara al nou any.

Objectius Smart

Així doncs, què podem fer per fer-los realitat i evitar que quedin només en projectes i desitjos? Hi ha molta varietat de idees per posar fil a l’agulla i organitzar-se, jo avui et proposo redissenyar la vostra llista de propòsits aplicant una eina de optimització a l’hora de fixar objectius: es coneix com el model S.M.A.R.T i és una aportació de George T. Doran que data de l’any 1981. Agafa paper i llapis, que comencem!

A l’hora de confeccionar una la llista de bons propòsits de cara a l’any vinent sovint comentem l’error de escollir objectius molt atractius, però ambigus i massa genèrics. Per exemple: em posaré en bona forma. Molt bon propòsit, però… Què vol dir posar-se en bona forma? Com sabré, més enllà de la intuïció, si vaig per bon camí o fins i tot si ho he aconseguit al cap de l’any?

Aquí és on entren en joc les dues primeres lletres de l’acrònim: la S i la M, que corresponen a specific i mesurable (en català específic i mesurable, respectivament). Per decidir un pla d’acció el primer que necessitem és saber què volem aconseguir exactament i en quins indicadors ens fixarem per saber si ho hem aconseguit o no.

Les següents dues lletres son la A de achievable (realitzable) i la R de realistic (realista). Per poder tenir èxit és molt important marcar-se objectius que, si bé poden ser tot un repte i comportar un cer grau de dificultat, han d’esser realistes: posar-se fites inassolibles només ens frustrarà. El següent ingredient és una bona dosi de realitat. S’han de tenir en compte els propis recursos i l’entorn, tant per ajustar el nivell de dificultat com per avaluar de quins mitjans disposem per fer realitat els nostres objectius. Si vull posar-me en forma però estic a l’atur és poc realista pensar que m’apuntaré al gimnàs de moda, però sí que em puc apuntar al gimnàs municipal o sortir a córrer.

Necessites temps

L’última lletra, la T, correspon a time-bounded. O el que és el mateix: lligat al temps. Això vol dir que cal establir un termini, i també un calendari. Per poder desenvolupar un bon pla d’acció necessitem saber quant temps disposem per assolir el nostre objectiu, com distribuirem les tasques necessàries i quant de temps dedicarem a cadascuna.

A l’hora de confeccionar aquesta mena de calendari serà molt important també – continuant amb l’esperit realista – no omplir el 100% del temps amb tasques. Els imprevistos son inevitables, i omplir de tasques fins a l’últim minut disponible és garantia d’un calendari impossible d’acomplir.

Ara és el moment de repassar la teva llista de propòsits, revisar si compleixen característiques, redissenyar-los si cal, traçar un pla d’acció… i posar-s’hi! Bon 2020!

Eugenia Cames
Psicòloga i Sexòloga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s