Quin és el preu de lluitar contra el canvi climàtic?

barcelona_contaminacio

Quasi tots els ciutadans de Barcelona consideren de gran importància l’emergència climàtica i la ciutat enceta el nou any amb dues grans reformes climàtiques: l’activació de les zones de baixes emissions i l’aplicació de la taxa de residus.I amb la declaració d’Emergència Climàtica a la ciutat. Mentrestant, la Cimera mundial pel Clima, celebrada fa poques setmanes de Madrid, va fracassar a ulls del món, sense un acord ferm entre els països.

Una preocupació real
La preocupació pel canvi climàtic ha esdevingut principal entre els ciutadans, concretament entre el 89% es declara inquiet, segons el Baròmetre Municipal. 9 de cada 10 ciutadans i ciutadanes considera prioritari l’emergència climàtica, especialment, gestionar aspectes relacionats amb les emissions del transport terrestre.

A més, la ciutat vol ser capital en lluita contra el canvi climàtic. Per això, el govern de Colau ha activat aquest gener la Zona de Baixes Emissions. És una àrea protegida de més de 95 quilòmetres quadrats arreu de la ciutat pel qual es restringeix la circulació d’aquells vehicles sense el distintiu ambiental de la DGT. A l’any, la contaminació provoca 350 morts prematures i gràcies aquesta mesura, s’espera reduir l’emissió de contaminació a l’aire un 15%.

Multes per als que no reciclin
De la mateixa manera ho aplica amb la sobreproducció de residus. Actualment, només un 38% dels barcelonins reciclen. Una xifra que Barcelona vol revertir i arribar al 60% amb la implantació de la nova taxa de recollida selectiva de 2,25 a 4,25 euros al mes que entrarà en vigor aquest mes de maig. A l’any seran entre 27 i 51 euros per unitat familiar.

El consistori també vol penalitzar més a qui menys recicli, però, com ho farà? Entre les iniciatives, destaca la creació de contenidors intel·ligents amb sensors per detectar qui llença la brossa, quant i si és la correcte.

El tractament de residus generats a Barcelona provoca un 10,4% del total de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Així doncs, defensa que la nova taxa és un dels eixos principals de l’estratègia per combatre la crisi climàtica. Però, a la pràctica, i a l’hora d’aplicar mesures d’escala mundial, queda en paper mullat.

Cimera sense acord
El fracàs de la Cimera del Clima de Madrid celebrada el passat desembre va ser una gran evidència. Més de 25.000 representats de 200 països diferents es van reunir a Madrid i amb prou feines van aconseguir un acord ambigu, in extremis i sense cap resultat concret.

L’objectiu és augmentar l’ambició climàtica aquest 2020 presentant compromisos per reduir l’emissió de gasos i complir amb l’Acord de París que compromet a evitar que la temperatura pugi superior a 1,5 graus, però, sense regular els mercats de carboni, bàsic per eradicar l’emergència climàtica. Greenpeace, entre d’altres, va mostrar la seva decepció al resultat sense cap directriu i evocat al no-res.

* Sílvia Muñoz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s