Per què hi ha més divorcis després de festes?

Broken gold wedding ringsSiguin quines siguin les festes que han passat, Nadal o estiu, hi ha parelles que decideixen separar-se. Descobrim quina relació hi ha entre vacances i divorcis amb l’ajuda de la psicòloga Núria G. Folguera.

Segons dades extretes del Servei d’Estadística del Consell General del Poder Judicial, l’any 2018 es van produir a Espanya un total de 106.674 divorcis, 5.030 separacions i 134 nul·litats. S’estima que el 30% del total de les demandes de divorci s’inicia al setembre.
En aquest article ens centrarem en aquesta última dada; en com, després d’un període vacacional, ens trobem amb un increment de ruptures sentimentals i de parella.

Hi ha diversos motius pels quals es decideix posar fi a una relació, com per exemple la seva història, els esdeveniments ocorreguts, aspectes socials, culturals, religiosos o conductes, pensaments o sentiments no compartits.
Però, per què és més freqüent prendre la decisió en períodes postvacacionals?

La rutina del dia a dia ens manté ocupats, tant a la feina com a casa. Per a qualsevol de les dues es requereix de molta organització i temps per tal que tot funcioni com una màquina d’engranatge perfecta. Aquesta màquina però, es pot sentir sobrecarregada de tasques o responsabilitats, i no sempre hi ha prou temps per comentar amb la parella els sentiments d’insatisfacció, frustració o desequilibri.

Sembla que trobar estones per connectar amb la parella, per escoltar-se i expressar aquests sentiments és poc menys que una missió impossible o que no es valora com una prioritat. Conseqüentment, es queda sense resoldre i el conflicte no desapareix, sinó que només es posterga.

La culpa és de les vacances?
Les vacances ens proporcionen aquest temps tan necessitat. Per una banda, ens donen la possibilitat de destinar part d’aquest a trencar amb la rutina, estar a casa, descansar, fer excursions o viatjar.

Però per una altra, durant les vacances, vulguem o no, aquest temps també es dedica a compartir amb la parella. I a vegades, compartir estones amb la parella, més enllà de la rutina, provoca tot allò que s’ha anat deixant al llarg de l’any. Llavors broten les enganxades, conflictes, retrets, desigualtats o disconformitats, que no havien aparegut abans, no perquè no existissin, sinó per la manca d’aquest temps i espai per cuidar la relació interpersonal i per aquest vici, tan humà i a la vegada tan disfuncional, de posposar el conflicte.

I és llavors quan, a vegades, es decideix acabar la relació. És lícit posar fi a una relació disfuncional, però és recomanable reflexionar, perquè podria tractar-se d’un impuls i no de quelcom que dura de fa temps. Així mateix, abans de decidir, cal prendre’s un temps per augmentar la comunicació entre la parella, transmetre sentiments, escoltar-se, i obrir-se a buscar solucions i alternatives.

Abans de fer-ho valora si part de la responsabilitat d’haver arribat a aquest punt també és perquè has estat retardant el conflicte (això depenia de tu! :)) I, si és així, dóna’t i doneu-vos una oportunitat. Feu-ho millor, no deixeu de parlar i comunicar-vos el dia a dia. I un cop ho hem fet tot, llavors prendrem decisions.

Núria G. Folguera
Psicòloga General Sanitària

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s