8 notícies que hauries de saber

Manuel Castells, de la UOC al Gobierno

castells

El que serà, probablement, nou Ministre d’Universitats, Manuel Castells, independent vinculat a Podemos, en sap una mica del seu tema. Castells és una eminència en el món de la comunicació , que va deixar la Universitat de Berkeley per liderar la recerca en societat de la informació a la Universitat Oberta de Catalunya, la UOC, amb seu a l’Avinguda Tibidabo.

Castells va ser el gran fitxatge de la UOC l’any 2000, quan va portar a Barcelona un dels grans teòrics de la comunicació global per integrar-se al nou Internet Interdisciplinary Institute. Venia d’exercir de professor a la universitat californiana, on s’hi va passar prop de 21 anys. Castells, per cert, manté una molt bona relació amb una companya de la UOC, Laura Borràs.

Els afectats per la ZBE presenten un recurs

Estava cantat. La Zona de Baixes Emissions ha començat a funcionar a Barcelona i l’Àrea Metropolitana i, tot seguit, diversos col·lectius professionals han presentat un recurs contenciós al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per impugnar l’ordenança de la zona de baixes emissions.

Per fer-ho s’han unit en la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries, que agrupa col·lectius professionals que es veuen perjudicats per la normativa, com el Gremi de Tallers. Altres col·lectius com el Fecavem o el remi del Motor han anunciat que també podrien adherir-se si el tribunal accepta la demanda. Els afectats demanen, per començar, mesures cautelars fins que hi hagi una resolució judicial.

Els taxistes amenacen el Mobile World Congress

 

Parada_de_taxis,_Barcelona

Acusen els independentistes de posar en perill esdeveniments com el Mobile World Congress, que tindrà lloc del 24 al 27 de febrer. Però, de moment, els qui l’amenacen, un altre cop, són els taxistes. La plataforma Élite Taxi , per boca del seu famós portaveu, Tito Álvarez, ja ha advertit sobre mobilitzacions de taxistes durant el congrés, per denunciar que les promeses fetes als professionals del sector no s’han acomplert.

Els taxistes demanen una reunió amb les administracions per poder arribar a acords immediats que evitin les protestes. Concretament, amenacen que tenen capacitat per organitzar “el que els doni la gana” en 48 hores. Ara farà un any que van protagonitzar fa justament un any una vaga indefinida que es va allargar sis dies. La pregunta és si se’ls aplicarà la llei antiterrorista, com passa en el cas dels independentistes.

Emili Rousaud, el proper president del Barça?

rousaudS’acosta les eleccions a Can Barça i Josep Bertomeu no pot tornar a ser candidat. Però sí que hi haurà una candidatura continuista. Molts creien que l’encapçalaria Jordi Cardoner, però, al final, sembla que serà un altre, un desconegut, pràcticament. A Emili Rousaud, fins ara vocal de la Junta Directiva, l’han promogut a vicepresident institucional, i aquest ascens sobtat fa pensar que és la persona triada per encapçalar la llista de Bertomeu.

Rousaud és el fundador de Factor Energia i també té càrrecs a Pimec. A nivell esportiu és un desconegut, i tampoc no se li poden atribuir èxits, ni fracassos, en la directiva del Barça. És un desconegut i això el converteix en un element neutral que podria fer convergir les diverses faccions de la directiva. Ara bé, tindrà prou temps per donar-se a conèixer entre els socis? Victor Font i Joan Laporta porten prou avantatge.

El català sí que funciona a Andorra

Mentre a Catalunya ens queixem de la immersió lingüística, per insuficient o per excessiva, depèn del barri, a Andorra el Català funciona. Allà és la llengua més emprada, lleugerament per sobre del castellà. Així es desprèn de l’estudi Coneixements i Usos Lingüístics de la Població d’Andorra, publicat fa poques setmanes.

Això sí, la llengua més coneguda és el castellà, amb un 9,3 sobre 10. El francès és la tercera. Hi ha una dada molt rellevant, a més. El coneixement del català és més alt entre les persones d’entre 15 i 24 anys.

Arrels atén un 60% més persones que fa 5 anys

Són dues notícies: una de bona i una de dolenta. Podem pensar que la Fundació Arrels ara és capaç d’arribar a més persones sense llar, i per això ha pogut atendre 2.564 persones durant l’any 2019, un 9% més que l’any anterior. Però també significa un augment de persones sense llar, concretament el nombre ha crescut en un 60% en els últims cinc anys.

La Fundació Arrels calcula que hi ha unes 1.200 persones vivint al ras, com a mínim. La xifra de persones sense llar ateses no para de créixer i els reptes cada vegada són més grans perquè el nombre de persones que viuen a Barcelona augmenta i és molt difícil accedir a l’habitatge a preu assequible.

Multa per exigir que el llogater sigui espanyol

L’Ajuntament de Barcelona ha posat una sanció de 90.000 euros a la immobiliària The New House Barcelona i al portal Idealista per posar un anunci que establia com a requisit per accedir a un lloguer ser espanyol. Tot i que els propietaris compten amb recursos prou més discrets per triar el llogater. Tot i això, la immobiliària i el portal van decidir especificar-ho per escrit. La Constitució Espanyola reconeix el dret de les persones a no ser discriminades per raó del seu origen. Per aquesta raó l’Oficina per a la No Discriminació, un servei municipal de l’Ajuntament.

Premi i final de gira per al Tricicle

070-foto-carlos-allende.jpgL’Academia de las Artes Escénicas ha atorgat una medalla al Tricicle, per la seva brillant trajectòria professional en la disciplina del teatre gestual, on han destacat pel seu enginyós ús de l’humor.

Pel que fa a la gira de l’últim espectacle de Tricicle només queden les actuacions al Teatre Coliseum de Barcelona, només. Serà a partir del dijous 23 de gener i fins el diumenge 29 de març. En total, deu setmanes. Joan Gràcia, Paco Mir i Carles Sans deixaran d’estar tots tres junts a dalt d’un escenari a casa seva, a Barcelona. Fins ara “Hits” ha estat vista per 370.000 espectadors en 524 funcions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s