Els gossos ens fan ullets per pur interès

animals_ullets

Fa milers d’anys, l’anatomia facial dels gossos, descendents dels llops, era molt diferent de la que coneixem avui. Els primers cans en ser domesticats eren menys expressius que els actuals, ja que no havien desenvolupat la musculatura de les seves celles.

Ara, amb una simple mirada, sabem què volen les nostres mascotes. Però això és fruit de la convivència durant 30.000 anys amb els humans. Així, han adoptat habilitats cognitives que cap altra espècie ha aconseguit.

Gossos i llops

Un estudi publicat recentment a la revista PNAS compara l’anatomia de quatre llops salvatges amb la de sis gossos, i el comportament de nou llops amb el de 27 gossos de refugis.

Tot plegat per comprovar que el moviment de les celles ha evolucionat amb la domesticació i que podria vincular-se directament a la interacció social entre gossos i humans després de tant de temps convivint junts.

El gos més original

Els resultats mostren que, contràriament als llops, que presenten fibres musculars escasses i irregulars, els cans poden aixecar les celles internes, cosa que els dota d’una gran expressivitat a ulls dels humans.

L’única raça de gos que no presenta moviment del múscul és el husky siberià, considerat una de les races de gossos més antigues de la història.

A l’aixecar la part interior de la cella, els ulls del gos semblen més grans, fins i tot amb aparença infantil, i adopten una mirada semblant a la que posem els humans quan ens sentim tristos.

Un moviment molt voluntari

L’estudi afegeix, que quan els gossos fan aquest moviment provoquen en els humans un fort desig de cuidar-los. Això donaria als gossos que mouen més les celles un avantatge de selecció sobre els altres. Els animals que millor es porten amb els humans tenen moltes més oportunitats de prosperar, oi?

El treball també revela, que sota la mirada dels humans, els cans aixequen més les celles que quan no els estan mirant, el que indica que el moviment és voluntari en certa mesura. Hem d’imaginar-nos, doncs, els gossos, molt atents a la presència d’humans per saber si han de comportar-se de forma salvatge o bé civilitzada.

Segons els científics, aquests canvis podrien haver succeït molt ràpidament, en tan sols unes dotzenes de milers d’anys, encara que l’evolució d’aquesta musculatura tendeix a ser més lenta.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s