El Nadal no hauria de ser obligatori

Tenim el dret d’escollir que no ens agrada el Nadal i que no el volem celebrar.

Frowning Lovers Holding Christmas Gifts

És clar que no podem fugir del Nadal: carrers il·luminats, botigues decorades, paradetes en cada cantonada i nadales en totes les cases. Per a alguna gent aquestes dates estan associades a dies d’alegria, en família, a donar i rebre regals, o potser a descansar. Però per a d’altres persones, l’emoció i els sentiments associats al Nadal són ben contraris: són dies d’aclaparament, d’incomoditat per haver d’estar amb la família, de despeses, d’organització, de compres i de cues.

El dret a escollir

És probable que al teu voltant hagis sentit frases com “no m’agrada el Nadal” o “ja m’agradaria ser a finals de gener”. I ben segur que coneixes algú se’n va de viatge, per evitar-ho. Potser tu mateix estan buscant algun destí per fugir, ara mateix.

Tenim el dret d’escollir que no ens agrada el Nadal i que no el volem celebrar. Perquè tenim tot el dret del món a decidir què és el que ens va bé i què ens fa feliç.
Amb aquest article et volem transmetre llibertat i tranquil·litat, si et sents així. Perquè, som realment lliures de poder experimentar aquests sentiments? La resposta és que no. Hi ha judicis, o prejudicis, i opinions que poden ferir, que ens fan sentir malament amb nosaltres mateixos o massa diferents a la majoria de les persones que ens envolten.

Pressió social

Sortir airós d’aquesta pressió social no és senzill, però es pot aconseguir si et deixes assessorar per professionals que t’entrenaran per consolidar habilitats que et permetran sentir-te bé amb el que vols, independentment del que opinin al teu entorn. Sovint, aquesta pressió social fa que no passem les festes a gust, ens fa sentir neguitosos, amb poques ganes de sortir de casa, o de mal humor.

Per tal que puguis ser tu mateix, tria un bon moment i expressa obertament i amb assertivitat què n’opines del Nadal i què et fa sentir. Pensa i explica què et faria feliç fer aquests dies i porta-ho a terme. Fes activitats que t’ajudin a rebaixar els nivells d’angoixa (fer esport, llegir, escriure, passejar o descansar).

El post Nadal

El Nadal no només pot produir emocions i sentiments en els dies previs. També ens continua influint un cop passades les festes. Els que gaudeixen del Nadal poden patir la síndrome postvacacional, també coneguda com depressió o estrès post-vacacional. És un conjunt de símptomes que poden aparèixer quan ens reincorporem a una rutina de vida amb estrès, presses, horaris, treball i exigència, després d’haver viscut uns dies agradables de desconnexió.

Per reduir o gestionar millor aquests sentiments, en la mesura del possible, us proposem algunes eines o estratègies que ho facilitaran: si marxeu de viatge, torneu al lloc de residència uns dies abans; intenteu reincorporar-vos a la feina a mitjans de setmana; reguleu els horaris de dormir amb antelació, normalitzeu la jornada de manera progressiva, recupereu els hàbits alimentaris i feu exercici físic de manera gradual; planifiqueu; i doneu-vos permís per experimentar aquesta síndrome. I, sobretot, no us forceu, perquè cadascú té el seu ritme.

*Núria G. Folguera
Psicòloga General Sanitària
nuriag.folguera@henkobyscano.com

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s