320.000 emprenyats, cada dia, quan entren a Barcelona

Un estudi del Racc ha calculat el temps que perdem mentre intentem accedir a Barcelona en vehicle privat.

barcelona street scene
tilt and shift abstract shot of traffic in barcelona spain at sunset

Diàriament 320.000 persones que accedeixen a Barcelona i a l’àrea metropolitana en vehicle privat o en autobús interurbà pateixen retencions. Un estudi del Racc ha calculat el temps que perdem aturats a les vies i el cost que ens suposa a tots plegats. I no només és un cost econòmic, hi ha també un de social: l’excés de contaminació.

Més trànsit
El trànsit ha pujat un 14,6% des del 2016, incrementant-se a totes les vies, excepte la Ronda Litoral. L’hora punta del matí comença una hora abans que l’any 2016, a les 6:00  fins a les 9:15, i també s’allarga durant més temps. Això sí, a la tarda l’hora punta també s’ha avançat en la mateixa proporció.

Els pitjors punts
Els corredors de Barcelona, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat concentren prop del 80% de la congestió, a part, la rigidesa dels horaris d’entrada a la feina i als estudis provoca que a les hores punta del matí hi hagi més km amb congestió que a la tarda. L’hora més critica del matí són les 7:30  i a la tarda les 17:30 h.

Temps perdut
Cada dia laborable es perden fins a 63.000 hores per la congestió als accessos metropolitans, que equivalen a 15,3 milions d’hores anuals. Les persones que circulen en hora punta perden 15,2 minuts de mitjana entre les 7 h i les 8 h del matí. Així mateix, els usuaris que circulen per les Rondes de Barcelona (B-10 i B-20), i el corredor del Vallès Occidental són els més perjudicats.

169 milions
L’estudi determina que el cost social de les congestions és de 169 milions d’euros anuals. Això si, el 86% d’aquest cost l’assumeixen els mateixos usuaris en forma de temps perdut que representa l’11% del cost total.

Rapidesa i comoditat
El 81% de les persones que es desplacen en vehicle privat pels accessos a Barcelona perceben que hi ha congestió. Com és lògic els principals motius per desplaçar-se en vehicle privat són la rapidesa i la comoditat. Però, només el 22% dels enquestats acceptarien pagar. Un dels principals problemes és que el 91% declaren que triguen 30 minuts més en transport públic.

Què hi podem fer?
El Racc recomana impulsar mesures perquè els vehicles de mercaderies circulin en funció de la congestió o bé abans de les 6:30 o bé a partir de les 9:30. També crear un marc normatiu que faciliti a les empreses el teletreball, flexibilitzant horaris i crear espais de coworking. La tecnologia intel·ligent hauria de servir per detectar avaries i accidents i evitar part de la saturació. També proposen l’aplicació d’una taxa per als desplaçaments logístics originats per l’e-commerce.

La Torre De Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s