Per què a Sant Gervasi no hi ha llums de Nadal?

Barcelona skyline by night during Christmas period
Barcelona skyline by night during Christmas period

L’encesa de llums de Nadal és un moment clau per al comerç de proximitat. Enguany la campanya ha començat el 28 de novembre i el pressupost s’ha augmentat en 50.000 euros. En total el pressupost conjunt dels eixos de Barcelona Comerç supera els 660.000 euros. Ara bé, qui paga al final aquests diners?

La il·luminació Nadalenca és, majoritàriament, una de les partides més importants del pressupost per als eixos comercials de la ciutat que sufraguen el pagament de la instal·lació amb derrames extres o destinant una part de la quota habitual dels seus socis a aquesta despesa. Mentrestant les cadenes, les franquícies, les entitats bancàries i els comerços sota la gerència d’estrangers participen més aviat poc, en comparació. Barcelona Comerç denuncia aquesta actitud il·legítima i insolidària perquè, al final, aquests comerços es beneficien de l’esforç del petit comerç.

Zones sense llums

Aquesta falta de solidaritat limita també l’impacte dels llums nadalencs. Aquest any eixos com Cor Eixample només han col·locat il·luminacions i garlandes a les façanes dels comerços que col·laboren en la despesa. Altres, com l’eix del Clot, han optat per un model mix, il·luminant els carrers en què s’arriba a un mínim de comerços col·laboradors i identificant amb il·luminacions individuals les façanes de les botigues on la instal·lació general no és viable per manca de col·laboració. També hi ha eixos com Barnavasi Sant Gervasi Comerç on per tercer any consecutiu no s’han il·luminat els carrers.

Els comerciants es queixen del greuge que suposa al comerç de barri tenir il·luminades només algunes zones i demanen a l’Ajuntament que augmenti la seva aportació. Ara, segons les pròpies dades de l’entitat, els comerciants aporten el 50% del pressupost.
És legítim pensar que els llums de Nadal són una inversió de ciutat, però si l’Ajuntament paga la factura els comerciants que no contribueixen es veuran doblement beneficiats, perquè els llums es pagaran amb diners públics. D’altra banda, algú s’imagina un impost extra per pagar els llums de Nadal? Estaríem disposats?

S’amplia l’horari

Aquest any a petició de Barcelona Comerç i diverses entitats de comerç i restauració, s’amplia l’horari diari de les llums de Nadal, que aquest any s’encendran un total de 257 hores fins al pròxim 6 de gener. De diumenge a dimecres, les llums estaran obertes de 17.30 h a 23 h (a partir del 15 de desembre s’allargarà una hora fins a les 24 h) i els dijous, divendres i dissabtes de 17.30 h a 24 h. El dia 24 de desembre la il·luminació estarà encesa fins a la 1 h, el 25 de desembre fins a les 24 h i el 31 de desembre i el 5 de gener fins a les 2 h.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s