L’amor romàntic continua triomfant

Els joves són cada cop més liberals, en l’amor i en el sexe, però quant als sentiments, l’avenç és lent.

Couple in love together, valentine sketch for your design

Als darrers anys, amb la visualització pública del col·lectiu LGTBI, s’ha aconseguit normalitzar les converses i les preferències sexuals de les persones que s’hi senten identificades. Però i les joves heterosexuals, de què parlen quan conversen sobre homes? Un estudi de la Universitat Internacional de la Rioja assegura que tota la promoció del feminisme no ha provocat cap transformació del rol de gènere en les relacions. Com a mínim de moment.

La investigació tracta de donar resposta a si existeix o no una transformació de les relacions de gènere entre les parelles joves a través de dues converses en dos grups diferents. La conclusió és que les integrants d’un grup construeixen una mentalitat femenina juvenil que reprodueix certes postures clàssiques o conservadores en aquest terreny, en la mesura que aborden aquest tipus de relacions com una oportunitat d’aconseguir parella. En canvi, les del segon grup reivindiquen un rol femení totalment lliure de discursos romàntics i / o sentimentals, centrada exclusivament en el pla sexual.

Més llibertat, amb matisos

Les dues converses analitzades confirmen una visió més oberta i flexible de les relacions heterosexuals entre la gent jove. Entre altres coses s’accepta el sexe sense compromís com a senyal de llibertat. Però els resultats també revelen formes molt diferents d’abordar la qüestió segons el grup sense que hi hagi grans diferències en el perfil sociocultural.

No obstant això, des del punt de vist social, la versió més clàssica s’acostuma a relacionar amb la desigualtat de la dona que ha de complaure a l’altre per aconseguir que aquest accepti formalitzar la relació, tenint en compte que l’amor romàntic i la importància de tenir parella segueix associant especialment amb les dones.

Aquesta és una visió cada vegada més estesa a la nostra societat, independentment de si és vertadera o errònia. D’altra banda, la versió més liberal comporta un reforç del discurs tradicionalment masculí en referència a les relacions heterosexuals, que perpetuaria la visió de les dones com a objecte sexual sota una falsa aparença d’igualtat.

Així, doncs, malgrat que els joves se senten més lliures per tenir relacions, no s’observa cap transformació del rol de gènere i la mentalitat clàssica a l’hora de tenir parella i valorar l’amor i els sentiments encara tenen cabuda a la nostra societat. Haurem de comprovar si hi ha canvis reals durant els propers anys i si les polítiques feministes funcionen.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s