Cada cop hi ha més cabells blancs i la ciència no sap per què

Mentre avança la recerca sobre l’origen dels cabells blancs cada cop veiem més dones orgulloses que els llueixen.

cabells

El cabell gris femení s’ha identificat històricament amb el descuit i la mala imatge. Però, afortunadament, algunes coses canvien i ara es veuen més dones lluint els cabells blancs. Són dones orgulloses que han deixat de banda els tints amb els quals, durant dècades, han tractat d’ocultar el que és, juntament amb les arrugues, el signe més evident de l’envelliment.

Com a ciutadans estem sotmesos a un autèntic bombardeig de missatges i anuncis publicitaris amb la voluntat de controlar-los i decidir per nosaltres sobre la nostra identitat i el nostre aspecte davant dels altres.

Això sempre ha sigut així. Però les dones del segle XXI s’han atorgat molta més representació que les generacions anteriors, la qual cosa els ha permès tenir un pes més rellevant a la societat actual i fer front a una gran quantitat d’estereotips sobre l’envelliment.

Fins i tot la indústria cosmètica ho ha començat a entendre. Així hem pogut començar a veure anuncis de xampús especials per cuidar els cabells blancs femenins, amb missatges reivindicatiu. Molts carrers s’han omplert d’imatges publicitàries de dones lluint les seves cabelleres platejades, com un signe de normalització. Sens dubte, aquesta reacció del mercat és el signe més evident que el canvi social és una realitat.

Per què surten canes?

Respecte al motiu pel qual els cabells es tornen blancs, només sabem que quan els melanòcits van perdent activitat o desapareixen, els cabells va quedant-se sense color i el cabell es torna a poc a poc grisenc i, finalment, blanc.

Però no està del tot clar encara com ni per què passa això, ni per què passa abans en unes persones que en unes altres, o per què en algunes persones passa només en una àrea del cos, o pot passar només en uns flocs de cabell i no en altres.

Sí que se sap que és un procés generalment associat a l’envelliment, i molts grups de recerca intenten trobar respostes amb l’objectiu d’aprendre també sobre altres processos associats per intentar frenar-los o fins i tot revertir-los algun dia.

Un estudi recent publicat a la revista PLOS Biology aportava una possible raó per la qual els melanòcits deixen de funcionar i els cabells blancs apareixen. Segons aquest estudi, la causa pot estar en l’activació del sistema immunitari, que afectaria d’alguna forma a aquestes cèl·lules, establint així una possible relació entre infeccions virals i el l’envelliment del cabell. No obstant, no es té constància absoluta que aquesta sigui la causa.

Sigui per la raó que sigui no és cap vergonya tenir els cabells blancs, més aviat és tendència.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s