Els gurus no han inventat res, Plató ja reivindicava la creativitat

Les idees són l’unica cosa que no podran crear mai ni les màquines ni totes les intel.ligències artificials del món.

psicologia_plato

Plató és possiblement el més conegut dels filòsofs i el que més influència ha tingut en la nostra forma de pensar i raonar. Inclús avui dia, moltes de les idees que tenim interioritzades sobre l’amor, per exemple la conegudíssima frase “trobar la teva mitja taronja”, que ha donat esperança i alè a múltiples generacions, han sigut creades per aquest savi. Per això, no és estrany que al parlar de la història del pensament, sovint es digui que “Plató ja ho va dir tot”, ja que a través dels Diàlegs que va deixar com a llegat, va tractar d’explorar i aprofundir cada forat de l’ànima humana i els problemes als quals s’enfrontava, que són els mateixos que patim ara, bàsicament.

És tan fort el llegat d’aquest filòsof d’Atenes, que els seus aforismes i reflexions semblen haver estat escrits en l’actualitat. La teoria més coneguda i estudiada per tots en algun moment de les nostres vides, és l’Idealisme. En aparença amb un missatge confús, però del qual s’hi poden treure diverses lliçons. La teoria de forma resumida, ens diu que les idees estan per sobre de les coses, ja que els objectes no poden existir sense que abans hagi existit una consciència prèvia dels objectes. Indirectament, ens està dient l’alt valor que té la nostra ment.

El món et necessita

La capacitat creativa és una qualitat única, però la desenvolupem molt poc i l’utilitzem menys. Estem més centrats en el món material, quina moto ens comprem, quina marca porto, quin “outfit” és l’ideal, és a dir, gastar. Podríem fer un paral·lelisme amb l’argument de Plató, i centrar-nos més en la importància de cultivar la nostra ment, les nostres idees i pensaments més interns. Aquells que no diem ni tu ni jo per por al que diran, o simplement creus que aquella idea de negoci que tens és una estupidesa perquè es riuran de tu, o necessites que els diners maneguin la teva vida perquè t’agraden massa. Centra’t i dóna molt més valor als teus pensaments propis, deixa que el món conegui la teva visió, les idees són el únic que no podran crear mai ni les màquines ni totes les intel·ligències artificials del món. Són úniques i irrepetibles.

Per això, crec que “El mite de la caverna”, resumeix molt bé la capacitat cegadora del consumisme, les noves tecnologies. La rutina de les nostres vides quotidianes, són en essència la pròpia caverna. La qual no ens deixa pensar amb claredat i ens porta a males decisions, accions i raonaments. Però, un cop un surt d’aquesta caverna i se n’ adona que també pot veure amb claredat i amb els seus propis ulls, perquè ja té les idees pròpies del que veu, explora el seu entorn d’una manera diferent i se sent molt més feliç. Perquè al cap i a la fi, quina millor sensació pot haver com la d’explorar el món amb els teus propis ulls, i no amb els que t’han dit que has d’observar.

*Àlex González Pueo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s