El bon sexe no passa sempre pels genitals

El sexe és com anar al parc d’atraccions del Tibidabo, per què hauríeu de conformar-nos només amb una atracció?

passionate lovers making love in hotel

Sembla ser que, curiosament, en una societat cada cop més hipersexualitzada i amb més accés a la informació i el coneixement, cada cop tenim una sexualitat més empobrida. Hi col·laboren molts factors (les presses, la rutina, l’estrès, el falsos mites i la desinformació…). Però el cert és que a consulta cada cop trobem més gent que es queixa d’una sexualitat més aviat descafeïnada i mecànica.

Sexualitat precuinada

La metàfora dels plats precuinats s’ajusta molt bé a aquesta vivència de la sexualitat: és fàcil i és ràpid, et pot solucionar un dia de presses o de mandra, però no t’hi pots alimentar exclusivament. Avorreix. No nodreix. El mateix passa amb les trobades sexuals mecàniques i centrades en els genitals. Poden oferir certa descàrrega física, però no permeten experimentar l’erotisme i la connexió en tota la seva esplendor. A la llarga sempre acaba mancant alguna cosa.

Què podem fer per tenir bon sexe?

Primer de tot cal desfer-se de la creença que tot el que veiem a la pornografia mainstream és una mena de documental que reflexa com és la sexualitat humana en tota la seva extensió. Això seria com pensar que la saga Fast and Furious ens mostra quina és la millor manera de conduir.

Les pel·lícules son pel·lícules, i cal recordar que son un producte de consum, que habitualment tenen un target molt concret. En definitiva, són productes de ficció… Hi ha vida més enllà dels genitals, del coitocentrisme i de la gairebé absència dels mal anomenats “preliminars”.

Tres passos

Així doncs, què podem fer per desgenitalitzar el sexe? Us proposo tres passos per començar a practicar:

  1. En primer lloc cal recuperar la noció que en el sexe i l’erotisme, igual que en tantes altres coses, l’important no és la meta sinó el camí i com el recorrem. Per deixar de banda el sexe mecànic cal relaxar-se, ser present, centrar-se en el moment i en allò que estem experimentant. És a dir, hem d’aplicar l’atenció conscient a la sexualitat.
  2. En segon lloc, recorda que cal dedicar-li una mica de temps, sense presses ni pressions. De vegades no és senzill, però val la pena trobar un moment relaxat on no hàgim d’estar pendents del rellotge per poder dedicar-nos a estar pendents de nosaltres mateixos (si estem sols) o de nosaltres mateixos i de la nostra parella sexual.
  3. En tercer lloc cal despertar la curiositat i redescobrir el nostre cos: les zones erògenes i plaents van molt més enllà del penis i la vulva. Centrar-se només en això és com anar al Tibidabo per pujar a la atalaia, deixant de banda totes les atraccions que hi ha. I si exploréssim i gaudíssim de les nostres anatomies? Per fer-ho hi ha diferents opcions, com ara els massatges eròtics dels que parlàvem en números anteriors de la revista, o els exercicis de focalització sensorial.

Si encara us falten idees sempre podeu acudir a un taller o una consultoria amb professionals acreditats (psicòlegs, sexòlegs…). Així podreu explorar el tema més a fons i tenir més idees per abordar la qüestió.

Eugenia Cames
Psicòloga i Sexòloga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s