A Internet, l’autoestima es compra

actualitat_kuakua

Tots tenim dies en els quals ens sentim més deprimits, més cansats o amb l’autoestima més baixa. En aquests casos, no seria ideal que algú ens donés ànims? En això consisteixen els grups “kua kua”, l’última moda que ha sorgit a la Xina i que consta en l’adulació anònima.

El nom, “kua kua” significa lloar o elogiar en xinès i va nèixer a Xi’an, on es van formar els primers grups. Eren comunitats on els universitaris s’animaven els uns als altres per afrontar la pressió dels estudis. Ara, com a conseqüència d’una activitat social cada cop més pobra, s’han traslladat a les xarxes socials.

Comentaris positius

Un exemple d’un missatge enviat per un usuari seria: “Hola. Tinc molts problemes quan intento fer el meu treball i això m’entristeix. Podeu animar-me?” I els comentaris dels elogiadors anirien en aquesta línia: “Això significa que treballes amb el cor i no de manera superficial”, “La fortuna i la desgràcia depenen l’una de l’altra. La desgràcia ha arribat, així que la felicitat és més a prop” o “T’enfrontes a molta pressió però ho fas amb valentia. La teva actitud és positiva, m’agrada!”.

Aduladors premium

Ara bé, no tots els grups d’aduladors són altruistes. Aprofitant l’avinentesa la plataforma de comerç electrònic Taobao ha posat en marxa un servei d’aduladors professionals” que s’ha fet molt popular a Weibo, una aplicació xinesa equivalent a Twitter.

Les sessions normalment tenen una durada de cinc minuts i un cost de cinc euros. Però també n’hi ha de deu minuts per nou euros. Segons xifres publicades per mitjans oficials, el venedor d’accessos a grups “kua kua” de Taobao més gran de la Xina podria haver facturat uns 11.000 euros en 30 dies.

Els òrgans nacionals de comunicació han avisat del perill que comportaria dependre d’aquestes comunitats virtuals. De fet, un article publicat per l’agència estatal Xinhua cita que “els joves haurien de triar altres formes més sanes de resoldre els seus problemes quan se sentin sota pressió”. No obstant, s’ha de tenir en compte que, des de nens, els xinesos estan en un entorn en què les interaccions es basen molt més en la crítica que en l’elogi. De fet, els xinesos reben més crítiques durant la infància que els europeus o estatunidencs.

Autoestima a curt termini

Un dels perills dels grups “kua kua”, a banda de la dependència, és que aquests comentaris d’elogi milloren ràpidament l’autoestima dels usuaris, però això es produeix a curt termini. Si bé per a molts usuaris pot ser quelcom inofensiu, per als que realment estiguin deprimits, estressats o necessitin augmentar la seva autoestima, aquests grups poden ser molt perillosos

*Ariadna Morales

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s