Els productes que triomfen al Mercat de Sarrià

La carn ecològica, les hamburgueses de verdures, els embotits new age o les fruites bio són alguns dels productes més demandats.

El Mercat de Sarrià conserva l’estructura original del mercat centenari que ja abastia els residents durant el segle passat. Però al 2007 es va sotmetre a una àmplia renovació, per adaptar-se als nous temps. Hem fet un passeig, per veure com els hi va als paradistes. I hem descobert que no només canvien els temps, també canvien els gustos.

Pernil ibèric i nous embotits

Començo la visita per la secció de Xarcuteria, on parlo amb tres botiguers diferents. Em fa la sensació que és un dels millors llocs per comprar pernil ibèric i pernil dolç del bo, a banda de productes catalans gourmet. Al llarg de tot el matí es manté una llarga cua que ho confirma.

Després de fer un tastet d’aquell pernil tan bo els paradistes m’adverteixen que els gustos estan canviant. Ara els nivells de gluten i lactosa són preguntes prèvies primordials a gairebé totes les compres. També, han ampliat l’oferta introduint productes més ecològics i lliures de carn, per adaptar-se a la demanda del públic més jove.

Hamburgueses de verdures

Molt a prop hi ha la secció d’Aviram. Els dos estands no paren de vendre pollastres sencers. Tots de procedència i criança ecològica, segons em diuen. Alimentats amb pinso 100% ecològic, un fet que exigien els seus clients. A més a més, han incorporat noves tendències: productes nous fets amb tofu o soja, que s’assemblen a l’aspecte del pollastre. El producte estrella d’enguany són les hamburgueses de verdures, que estan causant furor entre el públic.

Joves consumidors de carn

Seguint el mateix passadís, arribo a una de les seccions més importants del mercat, com no podia ser d’una altra manera, la carnisseria. Allà hi trobo els entrecots més desitjables que he vist en molt de temps. A les parades em llancen el mateix missatge: bona carn i bona procedència. No fa falta que m’ho diguin, es veu des de fora.

La majoria de la clientela no havia canviat des de fa alguns anys. Però, ara pregunten molt sobre l’aport proteic o el tant per cent de greix. Preocupar-se per aquestes tendències atreu a públic més jove i sa, sobretot els caps de setmana.

El públic més sostenible

Al costat hi ha el peix i el marisc, quatre estands primordials per mantenir l’essència del mercat. Aquí, és on els clients tenen menys flexibilitat a l’hora de canviar un producte, això vol dir que la clientela cada cop és més fidel als orígens, i es neguen a canviar, si els funciona. Per exemple, si sempre compren bonítol del nord i no en queda, prefereixen sortir del mercat amb les mans buides, m’expliquen els peixaters.

A part, són el públic més ecològic, ja que és de les poques seccions on els envasos de plàstic no són ben rebuts pels clients, i en demanen de biodegradables sempre que poden. L’àmplia varietat en espais tan reduïts em crida molt l’atenció, n’esperava menys. Però comprovo que la qualitat i la varietat, no són només paraules. Tot sembla ben bé acabat de pescar.

A la caça de la fruita ecològica

Arribem al final, la nostra última parada. És la secció que ha notat amb diferència les noves modes i tendències en alimentació: la de fruites i verdures. Allà la clientela pregunta infinitat de coses sobre els productes. Als joves els interessa sobretot els productes Bio i Eco.

També descobrim un altre sector de clientela, més superficial, mogut per les tendències a les xarxes socials, que va al darrere de les fruites de moda, és a dir, les més vistoses i maques per a fotografiar. Com és lògic, la fruita del temps és el producte més venut, juntament amb el que no hi falta a cap casa i durant tot l’any, el tomàquet.
Per tancar aquesta experiència al Mercat de Sarrià, he de dir que l’amabilitat dels seus botiguers ha fet molt senzilla la recollida d’informació. Hem xerrat durant una bona estona m’han explicat que el mercat segueix igual que fa uns anys, inclús la gent segueix sent la mateixa. Això si, tots coincideixen que els caps de setmana han notat un augment de la clientela jove, que acudeix sola a la recerca de productes generalment Eco.

El mercat de Sarrià és un espai apte per a tots els públics, i molt divers pel que fa al tipus d’alimentació. S’hi pot comprar de tot, però tot amb una qualitat excepcional i sobretot transparent.

*Álex González Pueo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s