El secret de les pastilles del Dr. Andreu

Salvador Andreu va ser un farmacèutic pioner que va contribuir decisivament al creixement de Barcelona.

Al llarg del segle XIX molts farmacèutics es van aventurar a obrir petites farmàcies en què elaboraven fórmules magistrals, partint de les prescripcions dels metges. La majoria no va passar de l’àmbit artesà, però alguns sí que van aconseguir crear petits laboratoris i van començar a fer indústria. Un dels més destacats del nostre país, i referent europeu i mundial, és molt proper a nosaltres: Salvador Andreu i Grau.

FOTO 2 farmacia_dr_andreu_2[1]Amb poc més de 25 anys va obrir la seva primera farmàcia, al número 6 de la Baixada de la Presó de Barcelona. Allà va construir un annex on va començar a elaborar especialitats farmacèutiques pròpies. L’èxit de les seves innovacions li va permetre traslladar-se pocs anys després a la Rambla de Catalunya, en plena expansió de l’Eixample.

Andreu va invertir els beneficis en béns immobles, en una Barcelona que acabava d’enderrocar les muralles i necessitava eixamplar-se. Va comprar terrenys sobretot a l’esquerra de l’Eixample i va pressionar l’Ajuntament perquè urbanitzés la zona de Pl. Catalunya.

La urbanització del Tibidabo

En poc temps el Dr. Andreu va arribar a posseir una gran fortuna que li va permetre adquirir més de cent finques a la ciutat, sobretot a Gràcia i a Sant Gervasi de Cassoles. Va ser decisiva l’adquisició del Frare Blanc, punt de partida de la urbanització de la muntanya del Tibidabo. No era una casualitat ni una oportunitat de negoci, perquè el propi Dr. Andreu era un passejant habitual de la muntanya, i després veí de la zona.

Es va convertir en un gran potentat, tot i que popularment era conegut com el pastilletes. Però, a més, va destacar per la seva tasca social. Entre moltes altres accions socials oferia habitatges a moltes famílies de Barcelona en edificis socials de la seva propietat, i cedia la renta a l’Hospital de Sant Pau.

Les pastilles del Dr. Andreu

El seu primer producte, i el més conegut, va ser la Pasta Pectoral Dr. Andreu, contra l’asma, que es va començar a vendre l’any 1868. Més endavant derivaria en les Pastilles del Dr. Andreu, que amb una fórmula actualitzada es continuen venent actualment. Es diu que la idea del producte li va venir del seu pare asmàtic, que estossegava constantment.

pasta_drandreu

Els ingredients principals de base eren goma i sucre, però incorporava també inicialment principis actius calmants de la tos, com extracte de belladona i traces d’acònit. Contenia també morfina i substàncies balsàmiques. Tot allò en una pasta que es tallava a trossets.

FOTO 7Després el producte s’envasava en caixetes de cartró o metàl·liques. Al revers figurava la signatura del Dr. Andreu. Això era molt important perquè ben aviat van començar a circular falsificacions de les especialitats que arriben a tenir cert renom.

Les pastilles es van fer molt famoses ja que, gràcies al derivat d’opiaci que portaven, van demostrar el seu efecte antitussigen eficaç en tota mena d’estossecs, fins i tot en l’expectoració.A més, van triomfar internacionalment i es van fer molt populars gràcies a a la publictat de època.

*Joan Maria Serra Mandri. Farmàcia Serra Mandri
www.farmaciaserra.com
Fotos: Col·lecció de medicaments antics de la Farmàcia Serra Mandri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s