La veritable història de per què mengem castanyes

Les castanyes eren la principal font d’hidrats de carboni durant l’antiguitat, fins que va aparèixer la patata. Quant als panellets, eren necessaris per poder tocar les campanes durant tota la nit.

halloween

Un origen pagà

Els antics celtes celebraven una mena de festa, el Samhain o final de l’estiu. Creien que en aquesta època s’escurçava la frontera entre el món dels vius i el dels morts permetent als últims tornar temporalment. Rendien homenatge als éssers estimats que havien desaparegut i esperaven la seva visita. Als esperits malignes se’ls mantenia allunyats mitjançant màscares i rituals.

Els primers cristians

Els primers cristians commemoraven la mort dels màrtirs, i com que n’hi havia tants l’església catòlica va decidir dedicar un dia en concret per a tots. I es va triar l’1 de novembre per dotar de significat cristià a la festa pagana de Samhain.

Halloween o Tots Sants?

La paraula Halloween deriva de l’expressió anglesa All Hallow’s Eve (la vigília de tots els sants) i és una tradició importada dels Estats Units. La tradició pròpia de les nostres terres és la de visitar els difunts al cementiri i col·locar a casa una espelma encesa per cada familiar que manca. La llum serveix per il·luminar el camí dels esperits dels nostres avantpassats, perquè puguin venir a veure’ns. Si l deixem algun familiar sense espelma podria ofendre’s i venir a pertorbar els nostres somnis.

Per què castanyes?

La castanyada no deixa de ser un homenatge a un fruit vital per a l’alimentació durant bona part de la història (fins a l’arribada del blat de moro i la patata les castanyes eren la principal font d’hidrats de carboni). És probable que els antics celebressin el moment de la recollida de les castanyes, tal com es celebrava la verema o la sega del blat.
A banda de castanyes durant aquests dies es consumeixen moniatos i panellets. Ambdós aliments formen un menú prou energètic, molt apropiat si es té en compte que durant la nit de Tots Sants se solia tocar a morts sense parar fins a la sortida del sol, una tasca feixuga que compartien familiars i amics.

I per què carbasses?

La llegenda diu que un irlandès anomenat Jack va aconseguir tancar el diable amb una argúcia i, a canvi d’alliberar-lo, va demanar que la seva ànima no anés mai a l’infern. El dimoni va acceptar, a contracor. Un cop mort en Jack no podia anar a l’infern, però al cel tampoc no era ben vingut… La seva ànima, doncs, es va quedar vagant en la foscor. Per burlar-se’n, el dimoni li va llançar una flama eterna i en Jack va posar-la en un dels seus fanalets fets amb vegetals. I des de llavors busca un lloc on reposar. Per això els nord-americans anomenen a les carbasses enceses Jack-o’lantern, la llanterna de Jack.

Truc o tracte?

La nit de difunts és propícia a les aparicions i sembla hi havia un fantasma particularment terrible (que ben bé podria ser en Jack) que recorria els pobles d’Amèrica oferint als habitants trick or treating, truc o tracte. Qui escollia truc quedava maleït de per vida o sigui que la majoria triaven fer un tracte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s