El masclisme va néixer al Neolític, i fins avui

Ireland

El domini de l’home sobre la dona fa segles que perdura, i de fet molta gent creu que sempre ha estat així. Alguns ho associen a la religió (la costella d’Adan i Eva), i altres van una mica més enllà.

Investigadors del departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Sevilla han estudiat les evidències arqueològiques de les societats del Neolític a la península Ibèrica des d’una perspectiva de gènere, i han descobert que és en aquesta època quan van sorgir les primeres mostres de domini masculí.

Els resultats asseguren que probablement va ser llavors quan va néixer la desigualtat de gènere, l’origen de la dominació masculina en els períodes posteriors.

Masclisme progressiu

L’estudi també conclou que la desigualtat entre homes i dones no estava consolidada ni estesa de forma generalitzada en el Neolític peninsular sinó que es va desenvolupar de manera progressiva durant els anys i segles posteriors.
Tanmateix, els autors apunten a quatre grans línies en què es pot investigar la desigualtat entre sexes al llarg dels successius períodes històrics: el seu accés als ritus funeraris, les condicions materials de la seva existència, l’aparició de rols socials específics per a cada un dels gèneres i la creixent associació de l’home amb la violència. De fet les ferides en els pits dels homes, les lluites amb fletxes entre ells són les més representades en l’art rupestre. Una bona mostra de la sensibilitat dels artistes

Per aquest motiu, els investigadors apunten al naixement d’una ideologia que connectava als homes amb l’exercici de la força.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s