I què fem quan s’acaba l’amor?

La tornada de vacances estiuenques és una de les temporades més efervescents del any quant a parelles: ruptures, noves històries i parelles… I no sempre deixem un període de reflexió entre una cosa i altra. La conclusió és que tot sovint acabem preguntant-nos: . I ara, què?

broken heart

Primer de tot comencem pel més bàsic: tens dret a decidir sobre la teva vida i prendre les decisions que més et convinguin. L’amor i la felicitat son dues coses que es poden ajudar, però que no es poden forçar. Si ja no estimes a la teva parella, si tens el convenciment que no ets feliç al seu costat o fins i tot que la relació et fa mal o et perjudica, vol dir que ha arribat el moment de plantejar-se una separació. Tots dos us mereixeu estar amb algú a qui estimeu i que us estimi. Continuar amb algú amb qui no vols estar és una falta de respecte cap a tu mateix i cap a l’altra persona.

Les claus per a una bona ruptura

No hi ha receptes màgiques pel que fa als sentiments (què fàcil seria tot!), però sí que hi ha alguns punts importants a tenir en compte:

  • Un cop presa la decisió, tot i que no sigui fàcil, s’ha de ser coherent i no jugar amb l’altre. Si el que volem és trencar la relació, hem d’expressar-ho amb claredat. És injust, egoista i covard demanar “un temps” o forçar amb conductes deshonestes que sigui l’altre qui talli la relació.
  • Comunicar a algú a qui hem tingut una relació tan estreta que no volem continuar com a parella no és gens senzill. Tot i que serà un tràngol dolorós és important evitar sortides fàcils però cruels com trencar la relació via whatsapp o per telèfon.
  • Per poder tenir un bon tancament i facilitar la gestió emocional a la que us haureu d’enfrontar posteriorment és molt important explicar amb honestedat i sinceritat què ha passat i quins son els motius de la ruptura. Per exemple, hi havia coses que no funcionaven? Hi han terceres persones implicades? Es va descuidar la relació? Tenir respostes ens ajudarà a comprendre i acceptar la ruptura de forma natural, i a transitar el dol per la mateixa. Fins i tot ens ajudarà a aprendre o millorar coses de cara a futures relacions de parella.
  • És important també mantenir l’equilibri: és a dir, no s’haurien de dir mentides. Cal ser honest i explicar-se sense mitges veritats, però tampoc tenim cap obligació de caure en una espiral infinita d’explicacions durant mesos (i no és beneficiós per a cap de les dues parts). S’ha de comunicar amb seny.

Sembla evident, però moltes vegades a consulta veiem que és quelcom que la gent no té clar: ens hem de responsabilitzar sí o sí, però només d’allò que ens correspon. No podem eludir les nostres responsabilitats, però tampoc fer-nos càrrec d’allò que no depèn de nosaltres mateixos.

Finalment és important recordar que és perfectament normal que, tot i que hagis estat tu qui hagi decidit trencar la relació, passis una temporada complicada i de vegades et trobis sol o sola, que sentis enyorança… Recorda recolzar-te en el teu cercle íntim (amics, familiars…) i cuidar-te (tenir hàbits saludables, higiene de la son, cercar ajuda professional si creus que la necessites, etc.).

Eugènia Cames
Psicòloga i Sexòloga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s