Els millors vins catalans de l’any 2019

 

1 - foto grup Vinari 2019.jpg

Els Premis Vinari 2019 són una taula de salvació per al consumidor curiós que arriba al celler i es perd entre tants noms i marques. És molt recomanable demanar ajudar al dependent, però no està de més tenir algunes referències.

Això són aquests premis, una selecció de referències que paga la pena provar, avalada per un jurat format per sommeliers, enòlegs, professionals del sector i part del panell de tast de l’INCAVI. Enguany han participat 948 referències de 260 cellers catalans. I us presentem els millors.

El millor vi de 2019
Ferrer Bobet 2016 és el guanyador del Gran Vinari d’Or 2019, el gran premi. Un vi negre amb criança en botes de roure francès durant 12 mesos, cupatge de carinyena, garnatxa, sirà i cabernet sauvignon, del qual s’elaboren unes 21.000 ampolles.

El jurat destaca la seva intensitat i potència, destacant el seu perfil aromàtic per les notes de fruita madura i confitada, especiat i mineral, carnós, amb la fusta ben integrada, d’estructura molt elegant i rodó en boca amb un final llarg, molt plaent i cremós.

El millor vi de Catalunya també ha guanyat l’Or en la categoria de Negres amb criança de fins a 12 mesos i el Vinari d’Or Especial de la DOQ Priorat.

El Penedès acumula vinaris
La DO Penedès ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de blancs de criança amb La Romana 2017 de Can Bas Domini Vinícola, el millor rosat a Gramona Mart 2018, els millors negres joves i de guarda per Black 2018 de Montrubí i La Milana 2014 d’Albet i Noya, respectivament.

Per la seva banda, el Millor Blanc Jove ha estat per Dardell Blanc Eco del Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta). I la DO Empordà s’enduu el premi al millor vi dolç, ranci o de postres per SoliSerena Espolla – Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla.

5 caves destacats
El Bertha Cardús 2015 s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos) i de la DO Cava, a més d’esdevenir el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs– per decisió del jurat. Però quatre caves més han merescut un reconeixement especial.

Són el Giró Ribot Ab Origine Brut 2017, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Cava Vallformosa Cava Col·lecció Pinot Noir 2013 en la categoria d’Escumosos Rosats; i Cava Vives Ambròs Reserva Brut 2015 en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos). I finalment,, en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), repeteix el campió de l’any passat, amb un altre cava de la seva gamma, el Guilera Xarel·la 2012 de Cava Guilera.

El millor vi de producció ecològica
Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i aquest 2019, el Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic recau en Herència Altés, de la DO Terra Alta. El projecte va néixer amb ferma aposta per les pràctiques ecosostenibles. Enguany s’enduu aquest reconeixement per la promoció de la biodiversitat biològica i la gestió que fan del paisatge i del patrimoni cultural, així com per haver implantat mesures de sostenibilitat al projecte.

Un celler amb iniciativa
Cellers Domenys ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de reconeixements, i el fa mereixedor del Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler del 2019. Molí de Rué (DO Tarragona) rep el premi Sorea a la Tradició Vitivinícola de Catalunya per la recuperació del vimblanc.

Molí de Rué és un celler i molí d’oli amb més de cent anys d’història ubicat al municipi de Vinebre, a la Ribera d’Ebre. Elaboren vins amb Denominació d’Origen Tarragona, entre els quals hi ha un vi dolç que recupera antigues tradicions de la zona, el vimblanc de Vinebre. El Sol i Serena, elaborat amb macabeu i am processos d’antany ha guanyat el Premi a la Tradició Vitivinícola de Catalunya.

Toni Falgueras
Quant al premi a la Trajectòria Professional, ha anat a mans de Toni Falgueras és la quarta generació del Celler de Gelida, un dels establiments més emblemàtics del barri de Sants de Barcelona (c/ Vallespir, 65) que ha passat de vendre vi a doll a oferir milers de referències de vi d’arreu del planeta.

Els Premis Vinari, organitzats per Vadevi, van néixer el 2013 amb l’objectiu de donar a conèixer l’ampli ventall de vins que s’elaboren al país i orientar els consumidors sobre els productes locals.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s