El comerç de barri depèn d’on prenguis el cafè

Hi ha una raó per la qual triem una cafeteria o una altra, i no sempre és el preu de l’esmorzar que ens prendrem.

coffee-1031526_1920

Un dels plaers que ens dóna la vida és el de prendre’ns un cafè en qualsevol plaça mentre observem com circula la gent a munt i avall sense preocupar-se per si els observem o no. Abans, però, cal triar una cafeteria adequada. I no és pas una tria fàcil. No és el mateix anar a una tradicional, amb gent del barri de tota la vida, que anar a una franquícia, o a un local portat per gent d’una altra ètnia, raça o nacionalitat. Aquesta reflexió que molts hem fet alguna vegada, pot provocar una situació de segregació.

La companyia Moro ha decidit anar una mica més enllà i comprovar com la segregació forma part de la vida ciutadana d’una ciutat, amb un projecte anomenat Atles de la Desigualtat. El projecte, intenta entendre el comportament humà a les ciutats i per abordar problemes en el transport, l’habitatge, la segregació o de dependència.

Som invidualistes

L’estudi conclou que a l’ésser humà li agrada separar-se dels altres, i aposta molt més del que ens pensem per l’individualisme. Segons les dades, el 75% de les persones que es troben a les cafeteries acostumen a viure molt lluny unes d’altres. Quan hi ha varietat o diversitat, ens trobem més incòmodes. Per tant, escollir un lloc o un altre per prendre un cafè es també una manera de segregar-nos. Una prova que han fet els autors de l’estudi ha sigut cercar llocs molt diversos al costat d’altres amb forta segregació.

Per exemple, han comprovat les diferències a l’hora d’escollir entre dues cafeteries que estan gairebé una davant de l’altra. A una d’elles, només va gent amb pocs recursos i a l’altra (propietat d’una famosa cadena), persones amb tot tipus de rendes. Els investigadors asseguren que si aquests llocs coexisteixen tan a prop l’un de l’altre és perquè nosaltres ho hem decidit així. .

La decisió de si prenem un cafè en una cafeteria de barri humil o bé optem per un local més glamurós i més conegut és en si mateixa una segregació. Podríem dir, doncs, que les persones tendim a tenir cert pudor a la diferència que provoca situacions tan lamentables com enfrontaments i odi entre ciutadans de diferent posició econòmica o de diferent nacionalitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s