Aristòtil sí que t’ajuda a ser més feliç

El filòsof grec ens ofereix dos consells importantíssims per gestionar els problemes que patim en el nostre dia a dia.

Statue of Aristotle a great greek philosopher

Qui no ha passat a la seva vida per algun moment de tristesa, ja sigui per malaltia, per problemes econòmics, molts cops considerats impossibles de fer front, familiars o per algun altre motiu qualsevol. Tots algun cop a la nostre vida hem passat o passarem per situacions que ens amarguen l’existència. Doncs bé, la filosofia també ens pot ser d’utilitat per afrontar i superar aquestes situacions problemàtiques. Encetem doncs una sèrie d’articles on us mostrarem que els millors llibres d’autoajuda són els de filosofia.

Solucions en potència

I el primer filòsof de qui parlarem és Aristòtil i la seva teoria de la potència i l’acte. Totes les coses són potencia o acte. Imagineu-vos el moment en què neix el vostre fill. És, en potència, un metge, un veterinari o un professional en qualsevol altre camp. Quan sigui, finalment, metge, veterinari o qualsevol professió, llavors ho serà en acte. Amb els problemes del nostre dia a dia passa exactament el mateix, perquè tots els problemes tenen solució, és qüestió de trobar-la. Fins que no hi arribem és tan sols potència, però en resoldre-la s’actualitza, és a dir, es realitza. Però, per aconseguir-ho, és necessari voler resoldre el problema, no amagar el cap sota terra com un estruç, ni fer com si el problema no existís.

Una dita popular diu que fa més el que vol que el que pot. Aristòtil, amb aquesta teoria ens ajuda a fer real el que pot arribar a ser, encara que en aquest precís instant les coses no siguin com volem o desitgem.

La veritat, al punt mig

També, és de molta ajuda la seva teoria del just mig. A l’Ètica a Nicómaco, un dels seus llibres més preuats, diu que la virtut es troba en mig de dos vicis: un és la temeritat i l’altre la covardia. Però en mig d’ells s’hi troba la valentia, que és la virtut en aquest cas. No cal ser temerari perquè llavors no podreu mesurar bé les forces ni la complexitat de la situació, cosa que ocasionarà greus conseqüències. Ni tampoc covard. El valent, en canvi, estudia mesuradament la situació, mesura forces i possibilitats, i si comprova que està d’acord amb elles, farà front a qualsevol problema sense cap por.

Es a dir, la valentia és la millor aliada possible per poder tirar endavant. No val victimitzar-se, no val tirar les culpes als altres, ni assumir que t’ha tocat i que per això has de seguir “tragant” amb allò. És una qüestió de mentalitat, si vols passar-te la resta de la vida odiant l’existència dels problemes, o encarar-los de forma reflexiva i meditada. Parat a la zona de confort no s’hi guanya ni s’avança un pas, però tenint por només fem que el problema sigui pitjor dia rere dia. Per tant, el just mig ens pot servir en moltes ocasions de la nostra vida on tinguem que prendre una decisió important.

*Álex González Pueo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s