Barcelona reduirà 125.000 cotxes

Al gener es posarà en marxa la zona de baixes emissions i es limitarà l’accés a la ciutat en vehicle privat.

 

L’1 de gener de 2020 entra en vigor la zona de baixes emissions. Així, es restringirà la circulació en determinades zones de la ciutat i de l’àrea metropolitana i es sancionaran els vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT. La mesura coincideix amb la declaració d’emergència climàtica a la ciutat i afectarà a prop de 125.000 vehicles.

L’Agencia de Salut Publica de Barcelona, ha fet saber que els vehicles motoritzats generen el contaminant principal de la ciutat, el diòxid de nitrogen, el qual està exposant habitualment al 48% de la població de la ciutat, en uns valors superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.
Vehicles afectats

Amb aquesta pràctica, es pretén sancionar els vehicles en una àrea de 95 quilòmetres quadrats entre les rondes de Dalt i del Litoral, on s’inclou, la ciutat comtal i els cinc municipis circumdants. Per agilitzar el procés, s’han començat a dur a terme accions conjuntes entre els municipis afectats, donant informació a la ciutadania i renovant part de les senyalitzacions viàries.

Motos, turismes, furgonetes, autobusos, autocars i camions de categoria L, M i N, que vulguin circular per la zona de baixes emissions hauran de portar amb ells el distintiu mediambiental que certifica la seva validesa. Es preveu que deixaran de circular uns 125.000 vehicles en 4 anys.

Per mitjà de càmeres de videovigilància situades a les entrades i sortides de la ciutat, i el seu interior, es comprovaran les matrícules dels vehicles i es sancionarà els que no siguin aptes. Per tant, a l’hora de facilitar la feina i agilitzar aquest petit procés, és recomanable portar el distintiu enganxat directament. Si encara no el teniu, podeu comprovar si el vostre vehicle disposa de distintiu, i en el cas que no, informeu-vos sobre com podeu aconseguir-lo a la web municipal de Qualitat de l’Aire.

Les sancions
Hi haurà tres nivells de sanció: lleus, greus i molts greus, que oscil·laran entre els 200 i 1.800 euros. Si es produeix una reincidència, la sanció podria incrementar-se en un 30% més que l’anterior.

Els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, els serveis d’emergències i els serveis municipals essencials, no hauran de passar per tot aquest procés. Quant als vehicles professionals, es preveu la concessió de moratòries temporals, d’un any de durada, perquè els vehicles professionals i de mercaderies s’adaptin als requeriments de l’ordenança.

Al novembre s’obrirà un període d’exposició pública del projecte i al desembre es votarà l’ordenança municipal que regularà la zona de baixes emissions. Les protestes han començat des del primer minut.

*Àlex González Pueo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s