La natació hauria de ser obligatòria

swimming-821622_1920

Nedar és un dels esports més complets. A més del gran nombre de músculs que hi intervé, el medi aquàtic és ideal per mantenir sa el sistema cardiovascular. En nens, a més, regula el colesterol i prevé l’obesitat. Malgrat tot, només la practica un 8% dels nens.

Els metges ja han explicat en moltes ocasions els beneficis que té per als més petits fer exercici. No obstant això, sempre hi ha alguns esports que són més complets que d’altres. La natació és un dels més beneficiosos, tal com assenyala la Fundació Espanyola del Cor.

Una pila de beneficis

Els especialistes estan d’acord que la pràctica d’aquest esport és beneficiosa per a moltes parts del cos, perquè intervenen molts grups musculars. A més, és una bona forma de prevenir afeccions com la hipertensió arterial o el sobrepès. Cal recordar que un 80% dels nens que pateix obesitat la patirà també quan sigui adult.
La natació també manté en estat saludable el sistema circulatori, ja que ajuda a mantenir un nivell sa de colesterol i evita l’aparició de l’arteriosclerosi. Fins i tot els nens que pateixen diabetis poden veure el seu metabolisme millorat, ja que nedar redueix el nivell de glucosa a la sang, i a més, augmenta l’eficàcia de la insulina.

D’altra banda, la natació aporta tots els beneficis de tots els esports, com una millora de la resposta cardiovascular davant l’esforç. Incrementa la flexibilitat, i afavoreix la coordinació i l’agilitat. Finalment, cal destacar que nedar ajuda a la correcta estimulació de les persones amb problemes neurològics i paràlisi cerebral.

Cal no oblidar que la natació, com la majoria dels esports, afavoreix la socialització. En aquest cas, amb un afegit: els nens adquireixen nocions i capacitat de salvament. L’ús del banyador és una forma de autoacceptació, i també de respecte cap als altres.

Tres fases

Qualsevol nen que aprengui a nedar passa per tres fases:
Supervivència. S’ensenya els nens a familiaritzar-se amb l’aigua, a respirar i, més endavant, a surar. Quan la confiança ja està ben fermada, s’ensenya la propulsió.
Autonomia. Aquí ja es treballa en desplaçaments, salts i jocs a l’aigua.
Tècnica. Es comença a practicar la natació com a disciplina esportiva. S’ensenyen als nens els diferents estils i les modalitats de competició.

A partir d’aquí nedar és un esport molt adequat, si es prenen algunes precaucions:

  • La intensitat de les sessions ha d’anar augmentant de forma progressiva.
  • El més recomanable és anar practicant poc a poc fins arribar a les tres sessions setmanals de 30 minuts. L’entrenament s’ha d’adaptar sempre a la maduresa física i psicològica de cada nen.
  • És imprescindible dutxar-se sempre abans i després.
  • Equipa el teu fill amb calçat adequat per prevenir els fongs a les piscines i a les dutxes. La gorra i les ulleres són també eines imprescindibles.
  • Fes servir sempre la protecció solar adequada si la pràctica és a l’aire lliure.

Font: Fundación Española del Corazón i Hospital Faros Sant Joan de Déus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s