Deixar la dieta mediterrània ens passarà factura, i grossa

La dieta mediterrània és menys calòrica i més rica en fibra. A més, té una major eficiència nutricional-hídrica.

L’oficina d’estadística de la Unió Europea ha publicar un estudi en què Espanya és el país amb la taxa de mortalitat anual més baixa. L’any 2016, hi va haver 829 morts per cada 100.000 habitants, per sota de les 1.002 de mitjana europea, xifres que s’expliquen per la rica dieta mediterrània.

La dieta mediterrània és el patró alimentari característic que es complementa amb la pràctica esportiva i el clima dels països del sud d’Europa amb el mar Mediterrani, i que té múltiples beneficis per a la salut, segons indiquen els experts alimentaris.

Es caracteritza per la seva riquesa en quant a fruites, verdures i peix, així com un estil de vida que afavoreix la longevitat. A banda d’això, un nou estudi, liderat per científics del Centre d’Estudis i Investigació per a la Gestió de Riscos Agraris i Mediambientals, analitza els patrons de consum actuals i el possible allunyament que s’està produint respecte a la dieta mediterrània recomanada.

Un desviament perillós
Els resultats revelen que el consum actual a Espanya s’està desviant del model mediterrani recomanat cap a una altra alternativa que conté tres vegades més carn, productes lactis i sucre, i un terç menys de fruites, verdures i cereals. Aquest és un fet preocupant si tenim en compte que la població s’està apropant cada vegada més a un model menys saludable que el que correspon a la dieta mediterrània.

A més, la dieta mediterrània té una major eficiència nutricional-hídrica que el consum actual: s’obtenen més energia, fibra i macro i micronutrients per litre d’aigua utilitzada. Dit d’una altra manera, es necessita més aigua per obtenir el mateix nivell de nutrients si es manté la dieta vigent.

Menys calòrica
La dieta mediterrània també és menys calòrica i més rica en fibra. La continuïtat del model tradicional entre les noves generacions és un element clau per aconseguir arribar a un desenvolupament sostenible i la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s