La meitat dels residents a Barcelona han nascut a fora

El padró municipal situa la població de Barcelona en 1.650.358 habitants, la xifra més alta des del 1991. En l’últim any el nombre de barcelonines i barcelonins ha crescut en 21.422 persones, gràcies fonamentalment a l’arribada de nouvinguts.

Més italians

No obstant, gairebé la meitat dels habitants han nascut fora de Barcelona, el que correspon a un 49,9%, fet que situa el nombre de persones nascudes a Barcelona en el valor més baix de la sèrie (50,1%). Dels veïns i veïnes nascuts en altres llocs, un 28,7% tenen la nacionalitat espanyola, bé perquè han nascut aquí o bé perquè l’han obtinguda després, i un de cada cinc és de nacionalitat estrangera.

Tot i això, aquest 20% de barcelonins i barcelonines estrangers representa la pluralitat de la ciutat, ja que es tracta de residents molt diversos, amb un total de 179 nacionalitats diferents. La comunitat més nombrosa és la italiana (36.276), que augmenta la diferència amb la xinesa (21.658) i la pakistanesa (20.643).

Si ens fixem en el lloc de naixement, 433.846 han nascut a l’estranger, el 26,3% del total dels residents. Els tres països principals on han nascut són l’Argentina, el Perú i l’Equador. Un 42,2% tenen estudis universitaris o un cicle formatiu de grau superior. El districte amb més població estrangera és l’Eixample, amb 61.546 residents, seguit per Ciutat Vella, amb 52.214, i per Sant Martí, amb 45.556.

Envelliment

Les xifres tan elevades de població estrangera o nouvinguda és conseqüència de l’estancament de la natalitat a Catalunya, fet que comporta un envelliment progressiu de la població, que manté una edat mitjana al voltant dels 43 i 44 anys. Si ens fixem en les dades, durant el 2018 s’han registrat a Barcelona 12.889 naixements, un 4,7% menys que l’any anterior, i la taxa de natalitat se situa en un 8 ‰, la més baixa des del 2003. Els barris amb més naixements han estat la Vila de Gràcia (506), Sant Andreu (465), el Raval (436) i la Nova Esquerra de l’Eixample (421).

Els noms més barcelonins

Per altra banda, una de les curiositats per a molta gent és esbrinar quins són els noms propis més populars cada any. Doncs bé, a Barcelona els noms més freqüents entre les nenes han estat Emma, Júlia, Sofia, Lucía i Martina i, entre els nens, Marc, Pol, Àlex, Lucas i Pau. Cap d’aquests noms no es troba, però, entre els noms més freqüents en el conjunt de la població: Maria, Montserrat, Marta, Carmen i Núria i Antonio, Jose, Jordi, David i Manuel.

Amb aquestes dades sobre la taula podem constatar que la ciutat de Barcelona i també la seva àrea metropolitana és una referència per viure per a molta gent del país i de l’estranger. Els residents valoren l’esperit obert i solidari de la capital catalana, i la seva àmplia oferta d’activitats i monuments emblemàtics per visitar. No obstant, l’Ajuntament haurà de fer front a la pujada dels lloguers, a la pobresa cada vegada més visible i als problemes de seguretat que té Barcelona en aquests moments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s