Els agricultors es rebel·len contra el Cava low cost

Table full of glass of white cava

La marxa d’alguns dels millors productors de la D. O. Cava per fundar Corpinnat ha dividit un sector sempre en discussió permanent però que, com a mínim, romania unit sota una mateixa marca. La divisió s’explica per molts factors però un d’ells, potser el més important, és que els números no surten.

Per mirar de reconduir la situació aquest mes d’agost la consellera d’agricultura Teresa Jordà i el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Salvador Puig, han reunit els principals actors de l’obra en una cimera. Allà s’han posat en relleu el gran problema que amenaça el Cava: la baixada del preu del raïm. Henkell-Freixanet, Codorniu o Jaume Serra, els tres grans del sector, ara controlats per multinacionals o fons d’inversió, es queden el 90% de la producció i han decidit que enguany només pagaran el 30 cèntims per quilo.

La decisió és estratègica, és clar però es justifica per la manca d’equilibri entre l’increment de producció (causat per una bona collita i per l’increment de superfície cultivat) i el creixement insuficient de les vendes (amb nombroses explicacions, al gust de cadascú).

La resposta de la pagesia no s’ha fet esperar i han fet una vaga per denunciar la situació. I és que la baixada de preus tindrà un gran impacte en l’economia de prop de 7.000 explotacions vitícoles, en les cooperatives que elaboren la meitat del vi base, i, per extensió, als llocs de treball indirectes.

Menys producció i més valor

La situació exigeix un canvi de paradigma: menys producció i més valor. Cal que les empreses apostin per un producte amb valor afegit i no tant per la quantitat de litres venuts. Aquesta és la posició del departament d’agricultura, i també del Consell Regulador. La solució passa, doncs, per no autoritzar més plantacions de vinya destinades a fer Cava i per garantir les bones pràctiques i la traçabilitat.

El canvi, però, serà lent. I per això alguns productors van decidir a primers d’any deixar la D. O. i crear una nova marca de vins espumosos de gran qualitat i elaborats a Catalunya: Corpinnat. Són productors que ja fa temps que aposten per la singularitat del producte i no tant per la quantitat: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí. En veure ningú no es no es movia van decidir independitzar-se i competir als mercats internacionals amb una nova marca.

No al Cava low cost

Precisament fa pocs dies, en una entrevista a La Vanguardia, Joan Huguet Gusi, copropietari de Can Feixes i president de la Unió Vitícola del Penedès, sentenciava que “les empreses que elaboren vins low cost s’han equivocat, ja que amb aquests productes no aconsegueixen guanyar diners”. I encara més, afirmava que en l’Europa actual “no podem produir low cost, ni samarretes, ni automòbils, ni vins”.

Les marques del Penedès

D. O. Cava
Agrupa els productors de vins escumosos tradicionals. El 90% està controlat per Codorniu, Freixanet i Jaume Serra.

Clàssic Penedès
Són vins de la D. O. Cava que volen diferenciar-se de la classe mitjana. Són ecológics i tenen uns criteris de qualitat més alt.

Corpinnat
Són productors de gran qualitat que han abandonat la D.0. per reivindicar productes de valor i una marca internacional de qualitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s