14 Llibres per enriquir les vacances

summer-4366645_1920

L’estiu és un bon moment per recuperar l’hàbit de llegir, l’única activitat que realment ens allibera de la nostra rutina perquè ens trasllada a un altre món molt més temps que qualsevol sèrie, per exemple. Podeu comprovar-ho amb alguna d’aquestes propostes suggerides per Marc Garcia Latorre.

He ballat (breument) la conga
David Foster Wallace s’embarca en un creuer de luxe, passeja per una fira de llamàntols i segueix la campanya electoral de McCain tot criticant els aspectes aparentment més marginals de la cultura popular i la societat de consum. Una eina fonamental per adquirir una visió crítica i constructiva dels problemes socials. Ed. Periscopi.

Cavalls salvatges
Jordi Cussà es presenta com a narrador amb un tema tan controvertit com l’addicció a l’heroïna. La narració combina dos recursos; un la creació d’un cor de veus narradores, i l’altre la inclusió de poemes, atribuïts als personatges. Una trama de llenguatges plena de trangressions, de matisos, de troballes i petites joies literàries. Ed. Albí.

Un estiu
Flamant premi Jaume Fuster, el poeta i traductor Francesc Parcerisas reflexiona durant un estiu sencer sobre la vida i la mort després de perdre amics com Jaume Vallcorba o Manuel Serrat Crespo. Un dietari amb moments de calma i d’humor, passejos amb família i amistats, lectura i escriptura. Una bona lectura per remoure consciències sobre el sentit de la vida. Quaderns Crema.

De repente un verano
Robyn Carr ens conta una història d’amor inesperada i d’allò més intensa que succeeix en una petita vila d’estiueig. Colin Riordan arriba a Virgin River per recuperar-se d’un espantós accident d’helicòpter que li ha deixat cicatrius per tot arreu, sense saber que en aquest petit paradís natural trobarà una solució inesperada a els seus mals. Harlequín Ibérica.

Cartes a un jove poeta
Un llibre per a tots aquells amants de l’escriptura, que fan de la literatura la seva eina de creixement personal i espiritual. El jove Franz Xaver Kappus va demanar consells a Rainer Maria Rilke sobre els seus versos, i a partir d’aquí el poeta reflexiona sobre la importància de temes com l’escriptura, la soledat o l’amor en la nostra vida quotidiana. Ed. Ela Geminada.

La pota de mico
William Wymark Jacobs ha aconseguit fer un dels relats fantasmagòrics més esgarrifosos que s’han escrit mai. I aquest recull el rescata com un autor de gran prestigi. Per a un contemporani de Kafka o Woolf sobreviure literàriament no és un èxit negligible. W. W. Jacobs ho aconsegueix sobretot amb La pota de mico, obra que continua sent editada i admirada. Laertes Editorial.

El laberinto del fauno
Després d’estrenar-se a les pantalles, El laberinto del fauno passa a la narrativa. Fosca i màgica, commovedora, amb nous elements diferents a la pel·lícula, i situant la fantasia en el terreny principal, en un plànol des del qual el món s’observa de manera diferent. Així es presenta la novel·la. escrita a mitges entre Guillermo del Toro, director del film, i Cornelia Funke. Editorial Ocho y Medio.

El que pensen els altres
Guardonat amb el premi Mercè Rodoreda 2017, aquest és un recull de contes breus que segueixen una línia de vivències quotidianes d’una sèrie de personatges marcats per les dificultats que els ha atorgat la vida. L‘autora, Clara Queraltó, ens explica el dia a dia dels protagonistes i com superen els obstacles que l’atzar els ha preparat. Proa Editorial.

El sentit d’un final
Una novel·la sobre la memòria i les seves trampes. El protagonista, Tony Webster, narra la seva vida en retrospectiva, des que anava a la universitat fins al present. A mesura que els fets passats avancen es descobreix la veritat, i la memòria deixa de ser garantia de res. Julian Barnes ens demostra com el temps és capaç de conservar els moments més idíl·lics, i alhora els més nefastos. Angle Editorial.

L’experiència de la pèrdua
Un assaig poètic sobre la mort centrat en l’absència de l’altre. Joan-Carles Mèlich parla sense tabús, i explica com la dolorosa experiència de perdre algú que estimem ens obliga a seguir endavant. Una reflexió que traspuadolor i amor a parts iguals amb sentències sàvies i plenes de llum que donen sentit a l’ofici de viure. Arcàdia Editorial.

La força d’un destí
Premi Ramon Llull l’any passat, La força d’un destí és una novel·la plena de sorpreses i imprevistos. Amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista direcció als Estats Units, on canviarà d’identitat i farà realitat el seu somni. Una lliçó de Martí Gironell sobre com, malgrat l’adversitat, els somnis i les il·lusions vencen la por, l’odi i la rancúnia. Grup 62.

El nus la flor
Una de les joies d’Enric Casasses que l’ha situat al capdavant dels millors poetes d’aquest país. Bellesa, sentit de l’humor, classicisme i avantguarda. És un tot. Casasses parla sobretot de l’amor, de tots els costats de l’amor, al qual canta, versifica, hi pensa i s’ho repensa. Un llibre per emocionar-se i reflexionar sobre les relacions humanes i l’amor. Ed. Barcino.

Sis nits d’agost
El sis d’agost de 2007, un home va pujar a la muntanya per morir-hi tot sol. Aquell mateix dia complia 75 anys. Es deia Lluís Maria Xirinacs i tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats. Per què va fer-ho? Va ser un suïcidi o una altra cosa? Una novel·la apassionant de Jordi Lara que ens convida a una reflexió sobre la mort, la llibertat, i el compromís. Ed. Mirmanda.

Digues un desig
Un escriptor famós descobreix que el llibre més venut el dia de Sant Jordi és la seva autobiografia. Però ell no l’ha escrit, tot i que el seu nom apareix a la coberta. Qui l’ha suplantat? Per què? I què hi diu? La novel·la és guanyadora del 59è premi Sant Jordi i ha tingut una gran rebuda entre el públic. Jordi Cabré ens convida a buscar les parts més fosques de cadascú de nosaltres. Enciclopèdia Catalana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s