És saludable prendre gelats a l’estiu?

Els gelats contenen greixos, evidentment, però aporten algun altre element nutritiu al nostre cos?

brooke-lark-8beTH4VkhLI-unsplash

Res ve més de gust a l’estiu que menjar un gelat, i combatre així les altes temperatures. Els gelats són un clàssic del període estiuenc, i mostra d’això és que el negoci de les gelateries continua funcionant any rere any. No obstant, és important fixar-se en què contenen els gelats, ja que moltes vegades aporten pocs nutrients i una gran quantitat de calories, greixos i excés de sucre.

6 tipus de gelat
Eroski Consumer ha analitzat a fons la qüestió i diferencia entre sis tipus de gelats segons els seus ingredients: els de crema, els de llet desnatada, el gelat sense res més, el gelat d’aigua i el xarrup. El de crema, per exemple, s’elabora amb matèria grassa d’origen lacti, com nata o mantega, mentre que el gelat simple s’elabora amb proteïnes làcties i matèria grassa de diferent origen (normalment s’empren greixos o olis vegetals , principalment de coco, als quals s’afegeixen altres d’origen lacti, com la mantega). Per aquest motiu podem classificar els gelats en dos grans grups: els d’aigua i xarrups elaborats a partir d’aigua) i els que porten llet.

Gelats saludables
Per saber si els gelats que mengem són sans o no, Eroski Consumer ha analitzat 24 marques de gelats líders en el sector per conèixer els ingredients que utilitzen. Segons l’estudi, una bona part dels analitzats aporten una quantitat de greix notable. Destaquen, per exemple, Nuii ametllat (25%), Magnum Double Xocolata, Mini Bombón sense lactosa Eroski i Bombón ametllat Eroski (amb un 23% cadascun) i Magnum Almond (22%).

Tot i això, no tots els greixos són perjudicials, ja que alguns gelats contenen d’origen lacti, i no és pas un problema. Tanmateix, que s’usa habitualment és l’oli de coco, present en gairebé totes les mostres analitzades. Aquest té un efecte neutre des del punt de vista nutricional, és a dir, no pot qualificar-se de saludable però tampoc és perjudicial. Això sí, es recomana limitar el consum d’aquests tipus de greix.

D’altra banda, hi ha gelats que contenen, a més, altres varietats de greix menys recomanables, com oli de palma (present, per exemple, en Mini con sense sucres afegits de Nestlé o Bombó ametllat i Sandvitx nata, tots dos d’Eroski). En general, però, s’ha pogut apreciar com a aspecte negatiu que la majoria dels gelats analitzats contenen una elevada quantitat de sucre, i malgrat que alguns no contenen sucre, tampoc podem dir que són saludables ja que no aporten nutrients interessants com ara vitamines o minerals.

Per tot això és important fixar-se en la denominació del producte, que ens informa sobre la categoria a la qual pertany el gelat i també sobre altres característiques com ara si té xocolata, galeta, etc… D’altra banda, hi ha diverses qüestions que criden l’atenció.

La principal és que en alguns resulta complicat consultar la informació relativa a la denominació del producte o el llistat d’ingredients. És el cas dels gelats Nestlé, que mostren els ingredients en el reduït espai de les pestanyes laterals, on és més difícil de trobar i de llegir. Igual que en molts d’altres en què és difícil saber què és realment el que estem menjant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s