Un grup d’amics de la gent gran per combatre la soledat

El nombre de persones grans no deixarà de créixer durant els pròxims anys i calen programes i polítiques que donin resposta a aquesta realitat.

 

I és que els mesos d’estiu poden ser molt cruels per a les persones grans que senten soledat. La família marxa de vacances, i fins i tot els veïns se’n van. Per tot plegat els contactes amb l’exterior de casa són encara menys freqüents que a la resta de l’any, i s’accentua la situació de vulnerabilitat d’algunes persones grans.

Tendència a l’alça
A Catalunya, segons dades de l’IDESCAT, el 18,9% de la població té 65 anys o més de les quals gairebé el 17% té més de 85 anys. L’envelliment de la població és una tendència a l’alça, ja que s’estima que l’any 2068 hi haurà més de 14 milions de persones majors de 65 anys, l’equivalent a un 29,4% de la població, segons l’INE. Com afirma Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran: “El nombre de persones grans no deixarà de créixer durant els pròxims anys i calen programes i polítiques que donin resposta a aquesta realitat, també durant els mesos d’estiu, quan les persones grans són encara més vulnerables i la soledat empitjora”.

Vacances amigues
Per intentar corregir aquest desajust que es produeix a l’estiu la Fundació Amics de la Gent Gran ha posat en marxa el programa Vacances Amigues. Per començar es reforcen els acompanyaments personalitzats durant l’estiu. Com es fa durant la resta de l’any, Amics acompanya a persones grans que viuen soles a casa o a residències de gent gran amb les visites de les persones voluntàries. Aquest contacte al llarg de l’estiu trenca l’aïllament social que possibilita situacions de risc: a banda de l’onada de calor, que afecta més a col·lectius vulnerables, l’estiu és una època propensa a l’augment de robatoris, agressions i/o estafes a cases on les persones que hi viuen soles no tenen vincles ni contactes freqüents amb l’exterior.

Viatges i trobades
L’altra pota del programa és la socialització, precisament per evitar la soledat i l’impacte que suposa en la seva salut física i emocional. El programa Vacances Amigues ofereix estades d’una setmana a Vic, Calaf o Viladrau on les persones grans participen en tallers i activitats. Així es creen vincles emocionals que serviran per començar a teixir relacions que se seguiran desenvolupament durant la resta de l’any. En aquesta mateixa línia organitzen diverses activitats grupals. Serveixen perquè les persones surtin de casa i puguin mantenir el contacte amb l’exterior. Per exemple, entre el 13 i el 27 de juny se celebren 20 revetlles de Sant Joan a les 13 comarques de Catalunya on Amics de la Gent Gran està present. Cal recalcar que és precisament en dates assenyalades quan el sentiment de soledat s’incrementa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s