1o Teràpies sense cap evidència científica

wellness-589774_1920

 1. Biocibernètica
  En general, el Ministeri de Sanitat posa en dubte qualsevol teràpia vinculi les energies que corren pel món amb la nostra salut. En aquest cas, la biocibernètica aspira a canviar processos químics que tenen lloc al nostre cos per mitjà de vibracions electromagnètiques aplicades amb alguna mena de màquina especialitzada. Com que el punt de partida no té cap base científica hauríem de posar en dubte l’eficàcia d’aquesta teràpia.
 2. Geobiologia
  Si l’energia que surt d’una màquina no té propietats curatives, demostrables científicament, tampoc no hem de confiar en les energies d’origen natural. No hi ha evidències que les forces de la natura intervinguin en les nostres vides, cosa que desvirtua teràpies com la geobiologia o la geoteràpia. La hipersensibilitat d’algunes persones no és prou com per atribuir propietats curatives.
 3. Feng shui
  Aquest criteri tan estricte pel que fa a les energies que ens afecten, o no, també passa factura al feng shui. No hi ha evidències que la col·locació dels mobles i la ubicació de finestres a la llar intervingui directament en la nostra salut. Una altra cosa és funcioni a algunes persones. De fet. són especialment polèmiques les pseudoteràpies vinculades a la medicina tradicional oriental.  Perquè trontollen quan les analitzes des del punt de vista occidental.
 4. Digitopuntura
  L’acupuntura es troba en plena fase d’investigació, a la recerca d’evidències. però la que ja està descartada per al Ministeri és la digitopuntura. En aquest cas es tracta d’aplicar un massatge en diferents punts localitzats del cos i tractar així algunes dolències concretes. Es fonamenta en la acupuntura però és més antiga encara.
 5. Psicohomeopatia
  L’homeopatia també està sota sospita tot i que encara no queda descartada, oficialment. Però la primera llista de pseudioteràpies sí que assenyala la psicohomeopatia, és a dir, les propietats psicològiques de l’homeopatia. No sembla que les concentracions i dilucions  puguin servir per això.
 6. Massatges
  No tots els massatges estan assenyalats, però si algunes varietats innovadores, com babandi, el californià, el massatge en l’energia dels xacres, el metamòrfic o el tibetà. Una cosa és que ens proporcionin un gran plaer, si estan ben fets, o fins i tot que ens facin sentir millor, i una altra que es puguin vendre com a teàpia curativa. És molt diferent.
 7. Oligoteràpia
  Aquest sistema es basa en l´ús d’oligoelements, elements minerals que es troben en el nostre organisme en quantitats molt petites,  per restablir  o millorar alteracions fisiològiques de l’organisme. El mètode té més de 6.000 anys d’història, no hi ha evidències  científiques.
 8. Medicina ortomolecular
  Una cosa és que els suplements nutricionals puguin complemntar puntualment la nostra dieta i una altra és construir una teràpia mèdica i anomenar-la medicina ortomolecular. El concepte bàsic, que les malalties reflecteixen les deficiències bioquímiques individuals , i que es poden resoldre mitjançant suplements nutricionals, no té una base científica prou poderosa. Més aviat es considera una mena de moda alimentària.

 9. Numerologia
  Sembla mentida però el Ministeri ha hagut d’advertir sobre una teràpia més relacionada amb la màgia que amb cap altra cosa. La numerologia és un conjunt de creences estableixen una relació mística entre els números, els éssers vius i les forces físiques o espirituals. Hi podem creure, com hi van creure els primers matemàtiques, però d’aquí a obrir una consulta numerològica i cobrar per hores…
 10. Tantra
  Com en el cas dels massatges, ningú no posa en dubte el valor terapèutic que el sexe tàntric pugui tenir per fer-nos feliços i millorar la nostra qualitat de vida, a banda de l’àmbit sexual. Però no se li poden atribuir virtuts medicinals, ni es pot construir una teoria pseudocientífica al voltant d’unes tècniques que no es poden provar de cap manera. De moment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s