Barcelona redueix l’oferta il·legal de pisos turístics

S’han tancat 4.900 pisos turístics il·legals i s’han reduït els anuncis a les xarxes, de 5.875 anuncis fins a 272

Des de juliol de 2016, quan va començar el pla de xoc contra els pisos turístics, Barcelona ha reduït de manera dràstica l’activitat il·legal. En acabar el 2018 només constaven 272 anuncis sense número de llicència obligatori, una baixada del 95% respecte als 5.875 de finals de 2016.

Pel que fa al tancament efectiu de pisos, des de l’1 de gener de 2016 fins a 31 de desembre de 2018, s’ha ordenat el cessament de 4.900 pisos il·legals. D’aquests, l’Ajuntament ha comprovat que dos de cada tres –un 62%– ja han deixat d’operar. I continuen avançant els procediments per garantir el tancament de la resta de pisos que han rebut ordes de cessament.

Quan es té constància que un pis turístic il·legal deixa de ser actiu l’Ajuntament l’inclou en un programa de re comprovació per assegurar-se del tot que no torna a operar. Sobretot en èpoques d’alta ocupació turística –Nadal, el Mobile World Congress, l’estiu, Setmana Santa…–, es tornen a inspeccionar per verificar que no exerceixen novament, i si ho fan, es tornen a sancionar amb una multa més alta per reincidència. Amb les inspeccions de recomprovació s’ha detectat aproximadament un 95% de compliments. I s’ha pogut constatar que 937 pisos s’han convertit en contractes de llarga durada, i 234 són el domicili del propietari. Per tant, un total de 1.171 pisos s’han pogut recuperar per al parc d’habitatge residencial de la ciutat.

Quant al total d’expedients que han permès aquesta reducció notable dels anuncis de pisos il·legals, si se n’observa l’evolució global des de 2014 es fa palès que des de l’inici del pla de xoc, al juliol de 2016, l’activitat inspectora s’ha intensificat i ha donat els seus fruits.

Les sancions que s’han imposat són les previstes per la Llei de Turisme tant als titulars de pisos sense llicència –amb imports de 60.000 fins a 600.000 euros– com a les plataformes que publicaven aquests anuncis il·legals –amb multes de 30.000 euros i de 600.000 en el cas de reincidència–. També s’han posat multes lleus als titulars de pisos legals que els anunciaven sense incorporar el número de llicència i als que no atenien el telèfon d’assistència 24 hores.

La distribució territorial dels expedients iniciats reflecteix que predominen clarament a l’Eixample i Ciutat Vella, seguits de Sant Martí, Sants-Montjuïc i Gràcia.

A dia d’avui, les modalitats turístiques regulades per la normativa estan sota control. No obstant, existeix un problema de desregulació en l’àmbit del lloguer d’habitacions i del lloguer de temporada que facilita que l’ofertant fraudulent amagui una oferta turística no evident darrera d’una d’aquestes modalitats. Per això, es fa necessari que la Generalitat de Catalunya reguli la matèria com més aviat millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s