La contaminació afecta les hortalisses

La contaminació a la ciutat no només ens afecta directament, també indirectament. Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya ha detectat residus de fàrmacs, plàstics i metalls, això sí, en concentracions que no són un risc per a la salut, en les verdures de proximitat.

L’estudi, publicat a Environment International, ha investigat l’efecte de la contaminació en enciams, tomàquets, coliflors o faves, cultivades en parcel·les properes al Llobregat i al Parc del Garraf. S’han trobat concentracions que van des de nivells no detectables fins a 17 mil·ligrams per quilo de pes fresc, en el cas dels metalls pesats; i fins a 256 micrograms per quilo pel que fa als contaminants orgànics.

No obstant, els nivells mitjans de contaminació són baixos i no suposen un risc per a la salut, com explica el director del treball, Josep Maria Bayona, investigador del CSIC a l’Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua.

Concentracions baixes
Els científics han analitzat fins a 33 contaminants orgànics i 16 metalls pesants. Els primers són una diversitat de compostos (plaguicides, tensioactius, fàrmacs, retardants de flama i altres productes d’origen industrial que acaben a les aigües residuals). Tot ells en concentracions molt baixes.

Quant als metalls pesants, s’han trobat de forma natural al sòl, a nivells molt baixos, com el cadmi o l’arsènic, però la contaminació industrial els ha augmentat a nivells superiors que podrien suposar algun risc. Entre els compostos detectats als vegetals hi ha la carbamazepina (un fàrmac anticonvulsiu per tractar l’epilèpsia), el bisfenol A (un plastificant), plom o fungicides d’ús agrícola.

L’estudi posa en relleu la necessitat de millorar la qualitat de l’aigua, un dels orígens dels contaminants, i la de d’impulsar pràctiques agràries correctes, tot evitant l’ús de fungicides com el bisfenol A.

El risc associat al consum d’hortalisses, segons els criteris acceptats per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA en anglès) és baix, segons els científics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s