A l’amor ja no el reconeix ni la mare que el va parir

L’experta en sociologia, Marie Bergström, publica el llibre “Las nuevas leyes del amor” amb 10 anys d’investigació sobre webs i aplicacions online de cites

És ben sabut que tothom, o gairebé tothom, busca un company de vida o algú amb qui compartir bons moments. Avui en dia, la recerca de l’amor hauria de ser molt més fàcil que anys enrere gràcies a les aplicacions de cites, però la realitat que planteja Marie Bergström en el seu llibre “Las nuevas leyes del amor” és bastant més complicada. L’experta en sociologia de la parella i la sexualitat, especialment en relacions heterosexuals, ha resumit els resultats de més de deu anys d’investigació sobre webs i aplicacions online de cites.

Meetic, Tinder, Happn…Qui utilitza aquest tipus d’aplicacions i amb quina finalitat? El futur de l’amor es troba en els mòbils i això fa canviar la manera en què vivim les relacions? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen en el llibre de Bergström.

20% d’usuaris
Una de les conclusions a les quals arriba l’autora és que els principals llocs on es coneixen les noves parelles segueixen sent les festes entre amics, la feina i la universitat. De fet, encara que es creu que més de la meitat de la població actual utilitza aplicacions de cites, només el 20% de les persones entre 18 i 65 anys n’han fet ús. Això representa aproximadament un de cada tres persones solteres.

La digitalització
L’èxit d’aquestes aplicacions en línia ha sigut, per una banda, la digitalització ja que tothom pot accedir fàcilment a elles. No obstant, una de les principals raons exposades a l’estudi és el canvi que experimentem a la nostra vida íntima. Actualment les relacions amoroses i sexuals són més complexes. Per una banda, els joves tendeixen a ajornar el compromís i busquen tenir trobades ocasionals, però els de més edat se separen de les seves parelles amb més freqüència.

Sense tabús
Només un terç dels solters i solteres són usuaris d’aplicacions online de cites, però cada vegada hi ha més parelles que es formen per Internet. Això es recull a la investigació, on es revela que s’ha produït una desestigmació d’aquestes aplicacions i que el tabú del seu ús s’ha esfondrat amb el pas dels anys. Així doncs, la creença popular que l’amor és un fenomen que es produeix casualment i que no hem de buscar, comença a desdibuixar-se. Al final, segons Marie Bergström, és una qüestió de probabilitat: “Quan una parella explica la seva història ho fa com si fos producte d’una trobada fortuïta mentre que, en realitat, el que ha passat és que treballaven al mateix lloc, per exemple”.

L’espai social i la vida íntima
Un altre conclusió que es recull al llibre és que aquest lloc privat que creen les aplicacions online provoca una separació entre l’esfera social i la vida íntima. Per tant, les noves generacions comencen a descobrir que conèixer algú a la universitat o la feina no és el més ideal perquè interfereix a la intimitat i relacions professionals.

El sexe a les aplicacions
La imatge de les aplicacions de cites és més aviat sexual, i això es demostra a les enquestes realitzades al 2013: la majoria de persones creien que les aplicacions només es feien servir per trobades ocasionals. Això és perquè en aquestes apps és més fàcil desconnectar i trencar la relació sense haver de donar explicacions i es pot ser més vulgar. Per això, la majoria de relacions sorgides de les aplicacions són curtes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s