10 Aliments que redueixen el colesterol

  1. Civada.

Atenció a les possibles confusions! La civada és el que en castellà en diríem avena. Una manera fàcil de millorar el colesterol és acostumar-se a esmorzar un bol de cereals, especialment civada. Podeu afegir trossets de plàtan o fruits del bosc per millorar el sabor i aportar més fibra. Tingueu en compte que es recomana consumir entre 25 i 30 grams de fibra al dia, i amb un esmorzar d’aquestes característiques n’aconseguireu de 5 a 10.

  1. Ordi

Seguim amb les alertes lingüístiques: l’ordi és el que en castellà en diem cebada. Aneu alerta! L’ordi, el segó i altres grans sencers de cereals contribueixen a baixar el risc de problemes cardiovasculars, bàsicament per la quantitat de fibra que aporten a la nostra dieta.

  1. Llegums de tota mena.

Les mongetes, de qualsevol mena, són especialment riques en fibra soluble. A més, aporten sensació de sacietat, cosa que ens evita atacs repentins d’ansietat en les hores posteriors a l’àpat. Els llegums són molt saludables i aporten moltes proteïnes. Hi ha una gran varietat, cosa que ens permet una dieta variada i rica: ens serveixen les llenties, els cigrons, les mongetes blanques, etc. No cal cuinar-les sempre de la mateixa manera: proveu d’incorporar receptes del mediterrani oriental.

  1. Albergínia, i també l’okra.

L’albergínia és un dels grans oblidats en la nostra dieta, tot i que és un aliment ric en fibra i amb pocs greixos. El mateix podem dir de l’okra, un vegetal d’importació molt valorat també per les seves virtuts saludables. Altra vegada us recomanem acudir a receptaris internacionals.

  1. Fruits secs.

Diversos estudis mostren que menjar ametlles, nous, cacahuets i altres fruits secs és bo per al cor. Dues unces de nous al dia poden reduir fins a un 5% el colesterol dolent, per exemple. Ara bé, els fruits secs s’han de menjar crus, i amb moderació. és clar, perquè són molt calòrics.

  1. Olis vegetals.

L’oli d’oliva és molt saludable i molt recomanable però potser és interessant combinar-lo amb altres olis tot depenent del plat que preparem. L’oli de girasol, de càrtam o fins i tot de colza són bones alternatives si hem de vigilar amb l’oli d’oliva. En qualsevol cas hem d’eliminar la mantega o el llard a la cuina.

  1. Pomes, raïm, maduixes i cítrics.

Totes aquestes fruites són riques en pectines, un tipus de fibra soluble que rebaixa els nivells de colesterol dolent. En general, és un bon consell ampliar la quantitat de fruites als àpats que fem al llarg del dia. Si tenim ganes de picar, el millor és una peça de fruita.

  1. Aliments rics en esterols i estanols.

Els esterols i els estanols d’origen vegetal obstaculitzen l’adherència del colesterol del menjar. Algunes empreses comencen a incorporar aquests elements a productes grassos com la margarina, el suc de taronja envasat o fins i tot la xocolata. També es poden consumir en forma de suplements a la dieta, n’hi ha prou de prendre 2 grams al dia per reduir un 10% del colesterol.

  1. Soja.

La soja ens planteja el dilema ètic de si és transgènica o no, però és indubtable el seu valor com a reductor del colesterol. Es pot consumir directament o per mitjà de productes elaborats com la beguda de soja o el tofu, per exemple. Consumir uns 25 grams de proteïna de soja diaris pot reduir el colesterol fins a un 5 o 6%.

  1. Peix blau.

Menjar peix dos o tres cops per setmana redueix el colesterol de dues maneres: d’una banda, com a conseqüència de substituir la carn pel peix, cosa que ens estalvia els greixos saturats presents als productes càrnics. D’altra banda els peixos blaus aporten Omega-3, que redueix els triglicèrids al rec sanguini i protegeix el cor. Com haureu vist la fibra és la clau d’una dieta per reduir el colesterol. Per aquesta raó pot ser recomanable també introduir suplements externs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s