10 idees per trobar feina o emprendre un negoci

Les xarxes socials són necessàries, però hi ha més eines que cal conèixer

Acaba de començar l’any i si un dels bons propòsits era canviar de feina, trobar-ne una o emprendre un negoci arribem just a temps. No desistiu. Us oferim una sèrie de consells pràctics que us seran molt útils per aconseguir el vostre objectiu. És un decàleg elaborat per experts de Barcelona Activa o sigui que preneu nota.

1.- Les xarxes socials són aliades.
Tant si som molt actius com si no les xarxes socials són una eina necessària per detectar ofertes de feina. Linkedin, Twitter i fins i tot Facebook publiquen vacants, amb hashtags que defineixen a qui va dirigida cada oferta. Encara més innovador és el portal Hashtagify, que ajuda a maximitzar cerques i conèixer les paraules clau més influents. Recordeu que cal fer un ús curós de la marca personal perquè, cada cop més, és un indicador de reputació empresarial.

2.- Portals tradicionals i canals de feina
Treballar la part digital no significa relegar els canals o tradicionals. Seguiu les ofertes que publiquen les borses de treball d’universitats o centres de formació, els serveis públics d’ocupació, o les empreses de treball temporal i consultories. ‘Feina Activa’ del Servei d’Ocupació de Catalunya, i la plataforma Empresa-Ocupació de Barcelona Activa també són un bon exemple. El portal Eures és un facilitador de feina al mercat europeu, i Portalparados.es ens porta les notícies i oportunitats per a persones en situació d’atur. Això a banda dels clàssics Infojobs o Jobandtalent. L’ultim invent és ‘Google for Jobs’.

3.- Parla anglès i pensa internacionalment!
L’anglès és l’idioma dels negocis i és el més demandat per les empreses. Hem de tenir en compte quins clients té l’empresa on ens volem incorporar, quina llengua o llengües vehiculars utilitza i valora les possibilitats d’internacionalització.
Gràcies a Internet hi ha mil maneres de mantenir el nivell: Vídeos TED, Netflix, versió dual de pel·lícules, i articles de revistes oberts i gratuïts. Les startups són empreses globals i sovint requereixen tant el coneixement de la llengua anglesa com pensar internacionalment.

4.- Les autocandidatures
Tenir iniciativa continua sent una de les aptituds més valorades en el món dels recursos humans. No és el mateix lliurar un currículum i prou, que la proactivitat i el compromís per fer que les coses passin. Una manera de fer-ho, per exemple, pot ser la següent: Fer un recull de fires i congressos que tindran lloc a Barcelona l’any 2019 (n’hi ha més de 100), fer una selecció de les que més ens agraden, intentar poder apropar-nos-hi i fer una proposta per treballar en els sectors que més ens interessin.

5.- El nou networking
Cada dia hi ha un mínim de 10 esdeveniments entre presentacions, celebracions a llocs de coworking, moltes organitzades per l’ecosistema emprenedora a la ciutat, i jornades que sovint se celebren en diferents ciutats del món. Podem esbrinar quins llocs són oberts al públic i tenir preparades les nostres targetes de visita.
Conèixer líders o responsables d’empreses en persona pot ser un bon recurs per oferir la nostra candidatura o conèixer si hi ha vacants disponibles. No cal destinar totes les hores al networking ni conèixer tothom, però sí dedicar una part del nostre temps i arribar directament a persones que poden ser clau.

6.- Cultiva els moments ‘eureka’
Mentre estem buscant feina o a punt de crear el nostre propi negoci, és recomanable mantenir-nos actius i actualitzar els nostres coneixements constantment. Una possibilitat és fer una formació que fins ara no havíem pogut fer, o assistir a alguna ‘masterclass’ que ens permeti treballar la nostra creativitat. Les activitats d’oci també ens poden portar a moments ‘eureka’ i també ens les hem de permetre. Si som observadors veurem sempre les oportunitats que ens envolten. Qualsevol moment pot esdevenir decisiu i canviar el nostre futur.

7.- Emprendre i vendre 2.0
Els sectors que més han crescut en els darrers anys són les TIC, els creatius, els de la salut i els associats a la indústria 4.0. En aquest sentit, veiem que les empreses avancen cap a models tecnològics i globals, i serà estratègic pensar la part digital del nostre negoci. Els productes de consum ecològic i local, la mobilitat urbana, i les opcions que s’obriran amb les noves tecnologies, com el blockchain, també seran punteres durant aquest any.

8.- Visió amb retorn social
Cada vegada més, molts projectes s’orienten no només a obtenir beneficis econòmics sinó en potenciar el retorn social. A Barcelona més de 4.500 iniciatives socioeconòmiques, que representen el 8% de l’ocupació barcelonina i el 7% del PIB, aposten per tenir un impacte social i en posar les persones en el centre, amb organitzacions internes més horitzontals i democràtiques.

9.- L’edat no és un factor condicionant
La nostra experiència ens diu que l’edat no ha de ser un obstacle i volem compartir que tenim molts exemples d’èxit que aconsegueixen un nou lloc de treball. Molt sovint, també, mitjançant projectes d’emprenedoria. Per exemple, al programa ‘Idees Madures’ de Barcelona Activa, més de 700 persones d’una mitjana d’edat de 49 anys han encetat nous negocis a la ciutat en la darrera dècada.

10.- Alexa, Siri i Cortana
La revolució tecnològica és molt present a la societat. Sigui quin sigui el punt de sortida, caldrà fer una constant actualització i coneixement de tecnologia. Les noves tecnologies, que ja no són tan noves, són necessàries en un 90% de les feines a les que podem aplicar. Ens hem de plantejar quines tasques de la nostra feina poden ser automatitzades i focalitzar-nos en les que no, perquè seran les que en el futur més haurem de desenvolupar. No queda tant, tampoc, perquè als assistents de veu els hi puguem encomanar aquesta tasca.

Font: Barcelona Activa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s