Com es pot reeducar el paladar dels fills?

És important reeducar al paladar, tant dels adults com dels més petits de la casa, per tal de menjar els aliments sense tenir la necessitat d’agregar sucre o edulcorants.

L’Organització Mundial de la Salut va publicar el 2015, unes directrius on aconsellava reduir el consum de sucres lliures fins a valors inferiors al 10% de la ingesta calòrica total i suggeria una major reducció, per aconseguir més beneficis per a la salut. Per sucres simples, l’OMS considera aquells monosacàrids (glucosa, fructosa) i disacàrids (lactosa, sacarosa) afegits als àpats i begudes pel fabricant, cuiner o consumidor, i els sucres naturalment presents en la mel, xarops, sucs de fruites i concentrats de sucs de fruites.

Repassem quina és la millor manera de fer-ho amb l’assessorament de l’Hospital Faros Sant Joan de Déu.

No cal buscar substituts

En aconsellar reduir la ingesta de sucres simples, la majoria de la població pensa en utilitzar com a substitut algun edulcorant. Tot i que aquests additius alimentaris tenen una menor o cap aportació calòrica en comparació amb els sucres, hem de moderar-ne el seu consum. I és que, com que els edulcorants aporten gust dolç als aliments, el seu ús segueix afavorint la preferència per aliments més dolços (com brioixeria, gelats, llaminadures, postres lactis, etc.). Així, reduïm el consum d’altres aliments, que de forma natural tenen cert gust dolç, com serien les fruites, perquè el nostre paladar segueix acostumat a aliments amb un llindar de dolçor més elevat.

Per aquest motiu, és tan important reeducar al paladar, tant dels adults com dels més petits de la casa, per tal de menjar els aliments sense tenir la necessitat d’agregar sucre o edulcorants.

Com es pot reeducar el paladar?

És qüestió de voluntat, temps i paciència. Aquí us deixem alguns consells pràctics perquè, a poc a poc, aneu aconseguint aquest objectiu:

  • Disminuïu progressivament la quantitat de sucreque afegim als iogurts, llet, etc. Per exemple, quan un nen petit pren inicialment un iogurt, sempre és natural i sense sucre, sense que això li suposi cap problema. Som els adults els que li oferim el iogurt amb sucre, amb sabors, etc., I acostumem el seu paladar a productes més dolços.
  • Afegiu fruita fresca o fruita dessecada als iogurts. I altres preparacions per donar-li un punt dolç. D’aquesta manera, també, s’afavoreix el consum de fruita.
  • Reduïu de manera progressiva el consum d’aliments no recomanats(sucs, brioixeria, xocolatines, postres lactis,…) i aneu-los substituint, a poc a poc, per altres opcions més saludables com fruita sencera, xocolata negra (mínim 70% de cacau), entrepans amb pa integral, fruits secs, iogurt natural,…
  • Combineu aliments que no els agraden amb altres que acceptin millor.D’aquesta manera, aconseguirem que mica en mica vagin incorporant aquells aliments que són més conflictius. Per exemple: prepareu broquetes de fruita amb una mica de xocolata negra (mínim 70% de cacau) fosa per sobre, etc.
  • Oferiu en moments especials preparacions saludables, que a més siguin desitjables.”Un dia és un dia” i en situacions extraordinàries generalment acabarà caient algun “extra”. No obstant això, hem de tenir en compte que oferir opcions saludables en aquests moments especials, ja siguin aniversaris, Nadal, carnestoltes, etc., pot ser una excel·lent oportunitat per afavorir que els nens relacionin aquests aliments amb moments de màxima felicitat, facilitant d’aquesta forma la seva acceptació en el dia a dia. Podem preparar “festes saludables” amb creps casolanes amb fruita, fruits secs, xocolata negra, fajitas amb hummus i/o guacamole, gelats casolans de fruita i iogurt, etc.

Ara bé, el més important per aconseguir qualsevol canvi en l’estil de vida dels nostres fills, consisteix en predicar amb l’exemple. Encara que al principi sembla que no tingui efecte, amb el temps, tots acabem imitant, en major o menor grau, aquells hàbits que hem viscut en el nostre entorn familiar. Per aquest motiu, tenir a la nostra llar uns pilars d’alimentació saludable, ens ajudaran a promocionar aquests bons hàbits en els nostres fills.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s