Sant Valentí o Sant Jordi?

Qui és aquest famós Sant Valentí que vol imposar-se al nostre estimat Sant Jordi?

Sant Valentí és una jornada on l’amor es converteix en l’autèntic protagonista, i on molts aprofiten per celebrar i declarar tot el que senten per les seves parelles. Les ciutats es posen romàntiques. Cors decorant els aparadors, globus i roses a les botigues, el color vermell per tot arreu, mirades distretes, somriures brillants… Però, qui és aquest tal Valentí? Per què el 14 de febrer és el dia especial dels enamorats?

L’Origen de Sant Valentí
Hi ha debat sobre la identitat de Sant Valentí però la versió més reconeguda és que es tractava d’un famós sacerdot que va viure a Roma i que va ser executat per ordres de l’emperador Claudi II el 14 de febrer de l’any 270.

En aquella època l’imperi romà es trobava en decadència i l’objectiu principal era incrementar les forces armades. És per això que l’emperador va crear una llei que prohibia el matrimoni per als soldats joves, ja que es considerava que la vida en parella disminuïa les seves habilitats en el combat i el seu valor. Sant Valentí va ignorar la prohibició i es dedicava a efectuar matrimonis cristians de manera clandestina, fins que va ser descobert i capturat. Sant Valentí no es va retractar de les seves creences i va ser decapitat.

Sant Valentí o Lupercalia?
Dos segles després, les coses eren molt diferents. La fe cristina s’havia convertit en la doctrina religiosa més important d’Europa i buscava combatre els costums pagaes que el poble mantenia. Va ser llavors quan el Papa Gelasi I va reviure la figura del sant convertint-lo en el patró dels enamorats. Això va ser una mesura per fer desaparèixer la popular festa romana dedicada a la fertilitat anomenada Lupercalia, que se celebrava el 15 de febrer i on els joves escollien una parella amb qui farien l’amor lliurement durant un any.

Al llarg de l’Edat Mitjana i amb l’auge de l’amor cortès Sant Valentí va esdevenir una imatge cada vegada més important, principalment a França i Anglaterra.

Oportunitat de negocis
Al segle XIX el costum del dia dels enamorats va emigrar a Amèrica a través dels Estats Units sent una dona la primera a veure en aquesta tradició una excel·lent oportunitat per fer negocis. El 1847 Esther Howland va començar amb la venda de les valentines, les targetes de felicitació que commemoren el dia de l’amor i l’amistat. A partir dels vuitanta, la festivitat va començar a expandir els seus horitzons i els reglas es van anar fent cada cop més sofisticats: flors, bombons, diamants… Però es manté la tradició de les targetes i la Greeting Card Association ven cada any prop d’un bilió de targetes.

Si bé el Vaticà va retirar l’any 1969 l’esdeveniment del calendari catòlic, per considerar que se sabia massa poc de la seva vida i miracles, la popularitat del personatge ha augmentat amb el pas dels anys. I és que el dia de Sant Valentí ha deixat de ser una data religiosa per convertir-se en un esdeveniment més aviat populista.

Sant Valentí o Sant Jordi?
A Catalunya la tradició diu que el dia dels enamorats és el 23 d’abril. La llegenda relata com un cavaller va salvar la filla del rei que fos devorada per un drac que vivia a Montblanc. Aquesta història té moltes versions i algunes llacunes, també, però ha fet fortuna entre la gent. La tradició de la rosa i el llibre també ha anat evolucionant en els últims anys. Pel que sembla, la rosa es deu al fet que de les llàgrimes de la princesa va néixer un roser de què el cavaller li va tallar una rosa, mentre que el llibre pot ser degut a la commemoració del Dia Internacional del llibre o de la mort de grans escriptors de la història de la Literatura com Cervantes, Shakespeare o el català Josep Pla, que van morir en aquesta data.

*Raquel Fontanet
@reichelfb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s