Són realment necessaris els complements alimentosos?

Sentim molt a parlar de complements que milloren la nostra dieta. Però, què ens aporten exactament aquests suplements?

Tots els complements porten a l’envàs un imperatiu legal: “aquest producte no substitueix una dieta equilibrada”. És una frase molt important perquè la base sobre la qual hem d’edificar la nostra nutrició és una dieta variada i equilibrada. A partir d’aquí, podem aportar substàncies necessàries per millorar-la.

Els complements són productes consistents en nutrients: vitamines, minerals, aminoàcids,  àcids grassos, fibra, probiòtics; fonts concentrades de nutrients, com la gelea reial, les algues, etc. I moltes altres substàncies presents a la natura, com les plantes, que potencien en els complements el seu efecte fisiològic.

7 regles fonamentals

 1. Tots els experts coincideixen en la necessitat de restringir l’aportació calòrica. Si l’ajustem a les nostres necessitats millorarem la nostra salut i longevitat.
 2. Cal reduir l’aportació global de greixos. Especialment, els saturats, molt presents en aliments processats.
 3. És recomanable restringir els hidrats de carboni, especialment els refinats, els derivats directes del sucre, i les farines refinades, anomenats sucres ràpids. Constitueixen “calories buides”, sense micronutrients.
 4. No hem de basar l’aportació proteica únicament en el consum de proteïnes animals o làcties. Cal prioritzar les vegetals, procedents de verdures i llegums, i consumir peix regularment.
 5. Cal tenir en compte la necessària aportació diària de fibra i aigua.
 6. Hem de prioritzar el consum de productes de temporada i de cultiu biològic.
 7. Segueix una dieta variada. L’organisme és un laboratori complicat que precisa de multitud de nutrients, i una dieta variada proporciona tots els necessaris.

Complements específics 
Ara bé, si la dieta ha de ser variada i restringida l’única forma d’assegurar l’aportació d’una àmplia gamma de nutrients beneficiosos és mitjançant els complements alimentosos. Suposem que una persona necessita incorporar de forma regular un nutrient específic. Segons la teoria tradicional hauria de menjar els aliments que el contenen. Però llavors, la dieta d’aquesta persona no trigarà descompensar-se i provocar algun efecte no desitjat. Aquesta és la veritable raó d’existir dels complements alimentosos: aportar els nutrients específics que necessitem i que no són presents en la nostra dieta equilibrada.

Una nutrició òptima
La nutrició òptima no existeix, però hem de procurar acostar-nos. Per aconseguir-ho cal procurar una aportació correcta de nutrients i micronutrients perquè utilitzats eficaçment es mantinguin correctament les funcions fisiològiques, energètiques, i un metabolisme equilibrat. La base per a una “nutrició òptima” seria una bona nutrició, que es pot aconseguir associant una dieta equilibrada amb una complementació intel·ligent.

Quan hem de fer servir complements?
Les raons per complementar una dieta són diverses:

 1. Si percebem un cert empobriment de la qualitat real i contingut dels nutrients que consumim. Per exemple, com a conseqüència de productes poc frescos.
 2. Si tenim mals hàbits adquirits, com ara el menjar ràpid, manca de fruites i verdures, o ingesta habitual de calories buides, etc.
 3. Si viviu circumstàncies excepcionals com situacions de creixement, envelliment, embaràs, sobreesforç, estrès o pràctiques esportives intenses. També si seguiu dietes específiques.
 4. Si consumim regularment antinutrients, substàncies que no ens aporten res i a la vegada es mengen els nostres nutrients. Parlem òbviament d’alcohol, tabac o alguns tractaments crònics.
 5. En casos personals en què ens afecten factors genètics i necessitats metabòliques individuals.

La dieta mediterrània 
Els experts coincideixen que la nostra dieta mediterrània és de les millors que existeixen. Però, no ens enganyem, en la pràctica molt poca gent la segueix. Cada individu la interpreta una mica a la seva manera. Hi ha marge, doncs, per millorar-la mitjançant una complementació intel·ligent i adaptada. Per exemple, les persones que ingereixen poc peix milloren la dieta amb l’aportació d’àcids grassos Omega3; si prenen poca fruita, o és poc variada, poden complementar-la amb polifenols vegetals antioxidants, etc.

Els complements a Espanya
Tot i que les instàncies europees recolzen els complements alimentosos i és un tema de recerca recurrent en les universitats hi ha una certa reticència a Espanya, com a conseqüència d’algunes escoles de nutrició, molt influents, que defensen el criteri simplista que “menjant bé n’hi ha prou”.

Alguns tècnics i molts membres de comitès científics posseeixen una formació molt lligada al camp del medicament, amb un predomini de la visió farmacològica en detriment de la visió fisiològica pròpia del complement, així que no són massa receptius al paper dels complements i dels aliments funcionals.

Aquestes reticències han perjudicat molt el desenvolupament de la indústria dels complements, a Espanya, i la majoria de molècules es desenvolupen en altres països.

*Joan Serra Mandri
Farmàcia Serra Mandri. Av. Diagonal, 478. www.farmaciaserra.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s