Mercabarna posa la primera pedra del primer gran mercat ecològic

Tot i que el consum encara és baix A Espanya respecte a altres països europeus, ha experimentat un creixement durant els últims anys.

El Mercat d’Aliments frescos, Mercabarna, ha posat la primera pedra per crear el primer mercat majorista d’aliments frescos ecològics d’Espanya. Mercat Bio és una resposta a la creixent demanda d’aliments ecològics per part dels ciutadans i ciutadanes i per l’aposta de Barcelona com a signatària del Pacte de Milà del 2015 ideat per promoure un model alimentari més sa i sostenible. Mercabarna aposta així per comercialitzar amb aquests aliments i facilitar-ne la distribució.

El nou mercat majorista parteix de 5 objectius clau: apropar aquests productes als ciutadans; donar resposta a la creixent aposta del sector majorista i de l’agricultura de proximitat; agrupar les empreses majoristes que comercialitzen aquests aliments en un mateix recinte i promoure així la competència entre elles; facilitar als petits i mitjans productors locals ecològics la comercialització dels seus productes i oferir unes instal·lacions únicament per a aliments biològics.

D’aquesta manera, s’agruparà l’oferta d’aquests aliments en un recinte que facilitarà els controls higiènico-sanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat. El mercat seguirà el concepte i disseny de la resta de mercats de Mercabarna, amb una zona interior per a la venda directa d’agricultors locals. D’aquesta manera aquests podran decidir si volen vendre els seus productes a través de les empreses majoristes o comercialitzar-los directament en aquest espai.

Les obres de construcció del mercat es duran a terme entre el 2019 i 2020, la inversió total prevista ronda els 5 milions d’euros. L’edifici s’ha dissenyat per reduir al màxim el consum energètic, s’ha utilitzat fonts d’energies renovables i elements passios de climatització com plaques fotovoltaiques i materials ecoeficients i no perjudicials per a la capa d’ozó, entre altres.

Comercialització
Espanya és el país comunitari amb més superfície de producció ecològica de la Comunitat Europea, segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Tot i que el consum encara és baix respecte a altres països europeus, ha experimentat un creixement durant els últims anys. De fet, a l’any 2017 va suposar prop de 2.000 milions d’euros, amb una despesa per càpita de 46 euros davant els 36 euros de 2016. Aquesta xifra duplica la registrada quatre anys enrere.

Pacte de Milà
El Pacte de Milà es va signar a Barcelona al 2015 i va ser promugut per la FAO. Es tracta d’un pla en el qual les ciutats participants es comprometien a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles i sans. En aquesta línia, es va desenvolupar una Estratègia d’Impuls a la Política Alimentària per apostar pels models de producció sostenible. El nou Mercat Bio s’emmarca dins d’aquest pacte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s