Les dones volen tenir dos fills

El principal incentiu que demanen les dones per tenir fills és un augment de la duració del permís de maternitat i paternitat.

Segons les dades de l’Enquesta de Fecunditat del 2018 realitzada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), gairebé la meitat de dones entre 18 i 55 anys voldria tenir un total de dos fills. Els percentatges més elevats, del 48%, es donen entre les dones de 25 a 29 anys, i el percentatge de dones que volen tenir tres fills es troba al voltant del 25%. Si sumem aquests dos grups, i segons les dades que recull l’estudi, resulta que la majoria de dones volen tenir almenys dos fills.

En aquesta línia, les dades inclouen també les dones que ja han tingut o que tenen fills. Resulta que la majoria de dones més grans de 35 anys encara espera tenir més fills. A partir d’aquesta edat, les raons per les quals argumenten que han tingut menys fills dels que desitjaven es troben lligades a la vida laboral, familiar i econòmica.

D’altra banda, el número de dones que no vol tenir fills disminueix a mesura que augmenta l’edat. El 27% de les menors de 25 anys no desitgen tenir fills, xifra que es redueix en un 16,7% entre la franja d’edat que comprèn els 25 i 29 anys. De fet, una de cada 10 dones més grans de 30 anys no espera tenir-ne. El motiu principal pel qual les dones no han volgut tenir fills o no volen tenir-los és perquè simplement no volen ser mares. Les menors de 25 anys afirmen que el principal motiu és que es consideren massa joves.

Incentivar la natalitat
Segons les dades recollides per l’últim Eurostat, Espanya és el país de la UE amb menys fertilitat. El número de naixements per dona és de 1,34 fills, xifra que deixa a Espanya molt lluny de la mitjana europea, on arriba fins els 1,6 fills. Països com França, Suècia o Irlanda els naixements superen el 1,8. De fet, Espanya ha registrat durant el 2017 un total de 391.930 naixements, el número més baix des de l’any 1996. Si comparem les dades amb les obtingudes al 2016, la natalitat ha disminuït un 4,5%.

L’informe de l’INE posa de manifest els principals incentius que demanen les dones per tenir fills, la majoria d’aquests estan relacionats amb la feina. En primer lloc, les dones que tenen entre 23 i 40 anys demanen que el permís de maternitat i paternitat tingui una durada més llarga. També reclamen més flexibilitat en l’horari de treball per pares i mares amb nens petits. Un altre tema important per elles és l’assignació per a les famílies amb fills menors de 18 anys.

La reproducció assistida
El 5,4% de dones entre 18 i 55 anys s’ha sotmès algun cop a un tractament de reproducció assistida. Aquest percentatge puja en el cas de les dones més grans fins arribar a un màxim de 8,8% entre les que tenen 40 i 44 anys. Després d’aquesta franja, les xifres tornen a disminuir. No obstant, cal destacar que actualment el 5,9% de les dones de 50 anys s’han sotmès o s’estan sometent un tractament de reproducció assistida. Els tractaments més utilitzats són la fecundació in vitro(FIV), la injecció intracitoplasmàtica (ICSI) i la inseminació artificial.

Punts comuns entre homes i dones
Per primer cop, l’INE ha investigat els homes per conèixer el seu comportament familiar i reproductiu. Aquesta nova perspectiva de gènere és deu a que la trajectòria laboral i familiar dels homes també genera un impacte directe en la fecunditat. En el cas dels homes, l’estudi no fa grans diferències entre el número de fills desitjats per homes i dones, però sí que troba discrepàncies en els percentatges d’homes que volen tenir tres fills, que són inferiors al de les dones.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s