El veritable esperit del Nadal

Què significa el Nadal per a la majoria d’infants i joves? L’associem als dies de vacances, regals, àpats inacabables i compres, moltes compres. Però, i l’esperit nadalenc? On queda? I els pares o els avis, sou capaços d’explicar les principals tradicions que voleu conservar?

Un origen clarament cristià
La celebració nadalenca té una òbvia arrel cristiana. Commemora el naixement de Crist, assenyalat el 25 de desembre segons uns textos de Sant Lluc i Sant Joan. Tot i que l’Església Catòlica especifica que és impossible afirmar al cent per cent quina va ser la data exacta del naixement s’ha acceptat el 25 de desembre com l’oficial.

Diuen que va ser en l’època romana, el 345 DC, quan es va començar a assumir aquesta data. Però el Nadal, així com el coneixem nosaltres, com una tradició familiar, és molt més jove. Va néixer al S.XIX, als Estats Units, on van començar algunes de les tradicions que romanen avui en dia, com ara l’intercanvi de regals.

Per què adornem els arbres?
Hi ha moltes teories sobre per què decorem un arbre i totes coincideixen en què és un símbol del naixement de la vida. Una de les més antigues parla d’un monjo anglès que va talar un arbre molt popular entre els cristians i en el mateix lloc va créixer un arbust fins a formar una figura similar a un arbre. Una altra teoria, més fiable, conta que els pobles germànics i nòrdics ja decoraven els arbres per celebrar el naixement del déu Frey, símbol del sol i de la fertilitat (ambdós necessaris per la vida). Quan es van evangelitzar aquestes zones es va mantenir la tradició i més tard es va estendre per tota la cristiandat.

Pessebres i naixement
El naixement és la representació del nen Jesús recent nascut en un pessebre de Betlem. Un símbol inequívocament cristià. La quantitat de peces que formen el pessebre depèn de les possibilitats de cadascú. Els elements essencials són la Verge Maria, Sant Josep, el nascut Jesús, l’Àngel, el bou i la Mula. Altres figuretes típiques són les ovelles, els pastors, els reis mags i el caganer.

Nadales
Encara que sembli sorprenent no tots els països coneixen d’aquest costum però sí que és cert que està molt estès. Curiosament, les nadales no tenen el seu origen en el Nadal. Eren cançons populars, fàcils de recordar,  de temàtica quotidiana i, més tard, algunes també religiosa. Va ser en el “naixement del Nadal modern” quan la temàtica d’aquestes cançons es va centrar més en aquesta celebració i van evolucionar en la forma que avui en dia els coneixem.

Felicitacions de Nadal
Les felicitacions de Nadal són una altra de les coses que no poden faltar. El seu origen està lligat al naixement del correu postal i el seu retard. Actualment, amb les noves tecnologies, estan prenent noves formes i utilitzant nous mitjans. Les felicitacions digitals i les xarxes socials han facilitat aquesta feina. Dins de cadascuna d’elles, els nostres millors desitjos per aquells a qui estimem i recordem. I és que el Nadal, a més d’unes vacances plenes de tradicions i àpats copiosos, és una època per estar en família. I com molts diuen, tant de bo aquest sentiments fossin en nosaltres tot l’any i no tan sols ara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s