El dilema del 22@: veïns o empreses?

Acorden, com a primeres accions, impulsar més habitatge i protecció del patrimoni, un pla d’usos per protegir el teixit comercial i un nou corredor verd entre el Poblenou i el Besòs.

 El 22@ és un model de transformació posat com a exemple en moltes ciutats d’Europa. Un barri eminentment industrial caigut en decadència que, a partir de l’any 2000, es transforma en un clúster per a emprenedors i empreses. Ara bé, en aquest procés es paga una penyora: la pèrdua del barri i del comerç en favor de les necessitats, i els preus, del sector tecnològic. L’Ajuntament s’ha proposat aturar aquesta deriva. O, pel cap baix, reconduir-la. Però la idea no ha agradat gens als promotors del 22@.

L’any 2000 el 22@ es va concebre com un districte bàsicament econòmic que havia d’atreure activitat empresarial. L’habitatge quedava relegat a ocupar només un 10% de l’espai. 18 anys després ha atret més de 8.000 empreses i ha creat més de 80.000 llocs de treball en el sector tecnològic.

Ara deu entitats de diferents àmbits han signat amb l’Ajuntament de Barcelona un full de ruta per integrar aquest espai en el barri del Poblenou. Bàsicament es tracta de reservar més espai per habitatges, protegir el patrimoni arquitectònic, protegir el comerç de proximitat i crear d’un eix verd que connecti el cor verd del Poblenou amb el Besòs.

El nou full de ruta
L’Ajuntament està decidit a ampliar el 10% de sòl reservat a vivenda i vol que sigui habitatge en règim de protecció pública, preferiblement de lloguer. En el terreny econòmic es vol trobar un encaix entre les empreses d’innovació tecnològica i les estructures econòmiques tradicionals que cal protegir. També es vol crear una línia d’ajudes a la rehabilitació del patrimoni industrial i impulsar un programa de memòria històrica.

Un dels desafiaments més importants és la creació d’un eix verd que connecti a través del carrer Cristòbal de Moura el Parc Central del Poblenou amb el barri del Besòs i el Maresme, i més enllà fins al riu Besòs.

Finalment, es proposa redactar un pla d’infraestructures que permeti posar al dia els carrers i els espais públics del 22@ sobretot en els aspectes bàsics en els quals ara es troben amb un estat deficient, com són la il·luminació pública o els paviments dels carrers.

Posicions oposades
La idea no ha estat gens ben rebuda per l’oposició ni pels creadors del 22@. L’ex regidor del PSC Ramon García Bragado ha sigut un dels primers en pronunciar-se públicament en contra d’una intromissió social en un projecte tecnològic i comercial que funciona tan bé. En general, com ja és habitual, es demana a l’alcaldessa que deixi estar la iniciativa privada.

D’altra banda des de l’Ajuntament consideren que passats 18 anys la marca 22@ és reconeguda mundialment però el pla que la sustenta necessita una revisió. Així ho reclama el veïnat del Poblenou que percep el 22@ com un cos aliè a l’esdevenir del Poblenou.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s