Els millors vins catalans de l’any

Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009 s’enduu el guardó al millor vi escumós de l’any, el Gran Vinari Escumós i Antoni Mata Casanovas guanya el Premi Vins i licors Grau a la trajectòria professional en el món del vi.

A Catalunya es fa molt de vi. Tant que a voltes és fa difícil triar entre tantes marques i cellers. Per aquesta raó van néixer fa sis anys els Premis Vinari que assenyalen quins són les millors ampolles de l’any. Fem un repàs als premis per poder triar com cal el proper cop que anem a comprar vi. Al concurs hi ha participat 902 referències de 250 cellers o sigui que la tria és molt representativa.

Cèrvoles Blanc
El Gran Vinari d’Or 2018, que distingeix el millor vi català, ha anat a parar a les mans de Tomàs Cusiné, del celler Cèrvoles, pel seu vi Cérvoles Blanc 2016, un vi blanc amb criança, cupatge de macabeu i chardonnay, del qual s’elaboren unes 6.800 ampolles.

Aquest celler és un dels grans referents de la Denominació d’Origen Costers del Segre i està situat a La Pobla de Cérvoles, a Les Garrigues. El projecte va nàixer el

1997 gràcies a la voluntat de Tomàs Cusiné de retre homenatge a un territori vinícola

ancestral i de recuperació de la pràctica de la viticultura de muntanya. Les vinyes són 100% ecològiques i treballen per produir vins de finca de gran qualitat, expressió del territori i seguint la tradició mil·lenària de la zona.

El millor vi de Catalunya també ha guanyat l’Or en la categoria de Blancs amb criança i el Vinari d’Or Especial de la DO Costers del Segre. El jurat que ha puntuat a cegues els vins participants ha reconegut aquest vi “per la seva amplitud aromàtica, de perfil molt fresc, amb la fusta ben integrada, una elegant estructura i un pas cremós pel paladar que deixa un record intens i molt agradable”.

Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009
El premi al millor Cava ha anat a parar a una petita cava de Lavern (a Subirats), que segueix el llegat familiar que s’inicià al 1927 en l’elaboració artesanal de caves de criança: Reserva i Gran Reserva. El seu Gran Reserva Brut Nature 2009 és un cupatge tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada que ha envellit gairebé 100 mesos en rima, i “destaca per la seva intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat”, segons el jurat.

Premi per a Recaredo
El premi a la millor trajectòria ha sigut per a Antoni Mata Casanovas un dels factòtums del Celler Recaredo, juntament amb el seu germà Josep. Tots dos pertanyen a la segona generació del celler Recaredo, de qui es recorda especialment la seva dedicació a l’elaboració de cava durant més de 60 anys. Ja de petit, amb només set anys, l’Antoni ja feia batonnages a les caves de la família. L’afany de millorar i aprendre el va motivar a formar-se en enologia i viticultura en diferents indrets de la geografia mundial. Ha treballat al capdavant de la gestió, la creativitat, la representació i l’enologia de Recaredo i la seva tenacitat i dedicació, juntament amb la d’en Josep, els va portar a especialitzar-se en l’elaboració de “caves de terrer”, posant la vinya com a eix central del seu treball.

 

Uns Vinaris d’Or molt repartits

La DO Empordà és una de les grans protagonistes d’enguany: els seus vins s’han endut el màxim reconeixement en tres categories: Mas Pòlit 2016, el millor negre criança;

Vinyes d’Olivardots Gresa Expressió 2010, el millor negre de guarda; i Torre de Capmany Garnatxa d’Empordà Velles Soleres de Pere Guardiola, el millor vi dolç, ranci o de postres.

Per la seva banda, el Millor Blanc Jove ha estat per Can Bas Xarel·lo 2017 de Can Bas

Domini Vinícola (DO Penedès), un vi blanc, elaborat amb la varietat estrella del Penedès, el xarel·lo. I també ha destacat el Penedès per endur-se el premi al Millor Rosat pel Posidonia 2017 de Sumarroca.

La DO Montsant s’ha endut el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Rebeldes 2017, un dels projectes de Wineissocial amb els elaboradors de més qualitat del territori.

Cinc Vinaris d’Or per a la DO Cava
Els 5 Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls ha emportat la DO Cava. Són el Cossetània Brut 2016, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva 2015 en la categoria d’Escumosos Rosats; Vallformosa Cava Col·lecció Brut Reserva 2012 en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos). 

Cava Joan Colet Rius Gran Reserva 2014 s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s’ha imposat el Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009, que també ha estat el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs- per decisió del jurat.

Premis especials
Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i aquest 2018, el Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic ha recaigut en Lagravera, de la DO Costers del Segre. Aquest celler elabora vins de producció ecològica certificada (CCPAE) i biodinàmica (Demeter) i és pioner a la DO en el tractament i cura de tota la cadena de fred, començant per un sistema a la vinya per baixar la temperatura del raïm i processar-lo així en les millors condicions possibles.

El disseny també té el seu lloc als Premis i un comitè especialitzat en il·lustració, màrqueting i publicitat ha decidit reconèixer amb el Premi AGBAR a la millor etiqueta la dels vins Jaspi Blanc 2016, Jaspi Negre 2014 i Samsara 2015 del Celler Coca i Fitó (DO Montsant i DO Terra Alta).

Vives Ambròs (DO Tarragona i Cava) ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de reconeixements, i el fa mereixedor del Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler del 2018. Aquest projecte té les arrels a Montferri (Alt Camp), i així ho certifiquen les cinc generacions de la família Vives de ca l’Ambròs que han anat sumant anys i experiència al projecte. 

Els Premis Vinari estan organitzats pel diari VADEVI i són possibles gràcies a la Fundació la Caixa, l’Ajuntament de Vilafranca de Penedès; l’Ajuntament de Rubí, Nissan, AGBAR, Vins i Licors Grau, Euroselecció Riedel i Bon Preu Esclat. Gràfiques VARIAS, Suberis Legatus en són col·laboradors i també rebem el suport del Departament d’Agricultura, l’INCAVI i totes les Denominacions d’Origen de Catalunya, així com l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs. 

El llistat complet dels tots els vins guardonats es pot consultar al web  www.premisvinari.cat

 

 

La Torre de Barcelona

 

DESTACAT:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s