Les receptes més bones per a la tardor

Una selecció de receptes i plats per treure-li partit als gustos i les olors de la tardor

Depositphotos_52408281_xl-2015.jpg

Després d’un estiu a base de gaspatxos, amanides i molts àpats irregulars arriba la tardor i el gust per cuinar. Com bé deia la Carme Ruscalleda en el número passat els ingredients de la tardor ja ens demanen ser cuinats. Així que fem un repàs de tot el que ens ofereix aquesta estació, que és molt.

Aliments de temporada
La millor manera de menjar saludable és seguir les èpoques de l’any i menjar aliments de temporada. D’aquesta manera no només ens assegurem aliments en òptimes condicions de conservació sinó que contribuïm a mantenir la nostra agricultura. Durant la primavera i l’estiu ens hem alimentat de líquids i aliments frescos i hem deixat de banda les proteïnes i els carbohidrats. Ara que torna el fred haurem d’anar invertint lentament el procés: menjarem més proteïnes i hidrats, verdures cuinades i fruites de tardor i d’hivern.

Verdures per a tots els gustos
La tardor és una bona estació per a la verdura. Després de tantes amanides s’agraeix tornar a delir-se amb carxofes, bledes, api, albergínies, moniatos, carbassons, carbasses, cebes, coliflors, endívies, espinacs, mongetes verdes, enciam, pebrot, porros, tomàquets o pastanagues. Us recordem que no cal menjar la verdura bullida i trista sinó que pot ser un acompanyament excepcional i també la base de receptes molt especials: trinxat de la Cerdanya, crema de porros escalivats, sopa de ceba amb romesco, flam de carbassó…

 Fruites de tardor
A la tardor arriba una gran varietat de fruites: alvocats, prunes, xirimoies, dàtils, kiwis, pomes, codonys, plàtans, peres, pinyes… Particularment important és la tornada dels cítrics, que amb la seva vitamina C, contribuiran a combatre els refredats tan habituals a principis d’hivern: taronges, mandarines, llimones, pomelos… I el raïm, que podeu prendre tal qual o en forma de vi…

 Cuina de bolets
Els bolets contenen un 90% d’aigua, poques calories i cap greix, per això són molt recomanables en dietes d’aprimament. Aporten vitamines B2, B3 i D2 i potassi, fòsfor, iode i calci. Recordeu que els bolets es poden congelar tranquil·lament per tenir-ne durant tot l’any.

Star System de la cuina de tardor
La carbassa és la gran estrella d’aquest espectacle. El seu principal component és l’aigua, tot i que també és important l’aportació en hidrats de carboni. Proporciona una quantitat considerable de fibra, que és beneficiosa per regular el trànsit intestinal i també per reduir els índexs de colesterol en la sang, a més de provitamina A i vitamina C, indicades per a la renovació cel·lular. També conté minerals, potassi i, en menys contingut, magnesi, calci i ferro. Atès l’alt contingut en aigua i en potassi, la carbassa té un important efecte diürètic. Per aquesta motiu, el seu consum resulta recomanable en persones amb alteracions cardiovasculars i en casos d’hipertensió.

La polpa exerceix una acció suavitzant i protectora de la capa interna de l’estómac. És per això que el seu consum, especialment en forma de crema, està indicat en casos d’acidesa d’estómac, mala digestió, gastritis i úlcera. A més a més, aquesta hortalissa és un aliment amb escasses calories, ja que tan sols n’aporta 9 per cada 100 grams consumits.

Plats per a la tardor

La tardor arriba carregada de fulles seques i d’aliments saborosos i saludables. Si l’estiu és l’època de les amanides i els peixos la tardor ve acompanyada dels primers plats calents, i del bolets.

Cremes de verdures
A mida que baixi la temperatura ens començaran a venir de gust plats calents i com que encara és d’hora per a les sopes podem començar per les cremes de verdures. La tardor ens ofereix les millors carbasses, carbassons i porros de l’any. Amb tots ells es poden fer cremes fredes, tèbies o calentes, depenent del gust. Un plat saborós, fàcil de fer i molt saludable ja diversos estudis afirmen que el carbassó i la carbassa poden arribar a inhibir el càncer.

Bolets ben guarnits
Els bolets no són només una delícia gastronòmica i un aliment ben poc calòric, segons diversos estudis japonesos, un país on els bolets són una autèntica religió, els bolets estimulen el sistema immune, ens protegeixen de malalties del cor i fins i tot poden arribar a endarrerir el desenvolupament del càncer. Una altra bona raó per aprofitar els fruits més característics de la tardor en forma de remenats, truites (no us perdeu la truita de camagrocs) combinat amb pasta (macarrons amb rossinyols de pi o tallarines amb trompetes de la mort) o de qualsevol altra manera (Fideuà de Ceps i Fetge d’Ànec amb Ratafia). Això sí aneu alerta amb l’origen del bolets, que siguin del país, o de confiança, si no en sabeu gaire no aneu a fer el ximple al bosc i busqueu algun proveïdor de confiança.

Truites variades
De truites de riu n’hi ha tot l’any, gràcies a les piscifactories però si sou dels que valoreu el gust salvatge la tardor és l’època ideal per a pescar-la i degustar-la. És un plat amb molta tradició a les nostres terres, de muntanya, on trobareu mil i una receptes com la truita amb ametlles, amb nous i romaní o la truita a la catalana, amb pinyons, panses i una mica, no gaire, de cansalada. El mero, el congre o la carpa també són peixos de tardor que us donaran més o menys joc a la cuina, tot depèn dels gustos.

Cuina de caça
Els afeccionats a la carn de caça han de saber que durant la tardor es poden provar algunes de les carns més saboroses com les llebres, les guatlles o les becades. Amb les primers podeu cuinar un Llom de Llebre amb Codonys (també característics de la tardor), amb les segones unes Guatlles al Xerès, i les becades les podeu menjar rostides. Són un plat molt particular però molt ben valorat pels caçadors.

Postres de tardor
També hi ha fruites característiques de la tardor, i el raïm és potser la més representativa. A partir de gener tindrem temps de tastar els vins elaborats amb els millors raïms però de moment paga la pena que aprofitem per gaudir del raïm de taula en totes les seves variants perquè posseeix totes les qualitats que la ciència atribueix als vins. I si sou llaminers el millor dolç de la tardor, a banda dels panellets per Tots Sants, és el codonyat, elaborat amb un fruit, el codony, que madura els mesos de tardor. Si bé el gust del codony és molt amarg té una gran virtut posseeix unes qualitats que el fan idoni per a fer-ne confitura sense necessitat d’afegir cap espessant artificial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s