L’Oreneta, blindada contra les immobiliàries

DSC_1298

Finalment David ha guanyat a Goliat al Parc de l’Oreneta. No passa habitualment així que cal celebrar-ho i prendre nota de com aconseguir-ho.

Els veïns de l’entorn del Parc de l’Oreneta han aconseguit que el plenari del Districte aprovi una Modificació del Pla General Metropolità que qualifica de zona verda la finca del carrer Montevideo, 33-53. Aquest espai pertanyia originalment a la finca però va quedar segregat després de la construcció de la Ronda de Dalt. El solar constitueix el límit natural entre el parc forestal i el teixit urbà de Sarrià. Forma part intrínseca de la gran àrea verda que conforma el parc i compta amb 6.239 m2 que sempre han tingut un ús d’espai urbà. Com que legalment era terreny edificable Núñez i Navarro va anunciar el 2014 una promoció de 30 pisos de luxe, a tocar de Collserola.

David contra Goliat
David, o sigui els veïns, van saltar com un resort. No són temps de fones així que els veïns van emprar un arma més moderna: els mitjans de comunicació. Es van organitzar, van crear una plataforma i van començar a pressionar els polítics. Van aconseguir mobilitzar fins i tot a les monges del Monestir de Pedralbes. Contra les cordes, l’alcalde Trias es va fer enrere i va negociar una permuta amb Núñez i Navarro per salvar la situació.

Faltava però una protecció definitiva per evitar noves temptacions. Com que l’espai no reuneix els requisits necessaris per integrar-se al parc forestal la solució ha sigut qualificar-lo com zona verda. Ha sigut una decició unànime? No del tot. Dos grups s’han abstingut: PP i Ciutadans.

Els pisos són com l’energia, que mai no es perd sinó que es transforma. Per aquesta raó l’edificabilitat de la finca s’ha traslladat a uns terrenys municipals a l’entorn del parc on l’Ajuntament podrà construir un màxim de 45 habitatges de protecció i un equipament de barri. Estan situats entre els carrers Major de Can Caralleu, Gaspar Cassadó i Esports, i tenen una superfície total de 3.538 m2.

Amb la reordenació de sòls i els canvis de qualificacions previstos en la proposta de modificació del planejament, el guany total de superfície de zona verda serà d’uns 5.000 metres quadrats.

Les set vides de l’Oreneta
Aquest parc forestal ja s’ha salvat unes quantes vegades de l’ànsia de promotores i de la excessiva tolerància d’alguns polítics. La penúltima vegada va ser quan es va construir la Ronda de Dalt. Llavors la pressió dels veïns va aconseguir que se soterrés la via ràpida i salvar la integritat del parc tot i que l’espai que ens ocupa va quedar separat físicament del Parc de l’Oreneta per una sortida de la Ronda.

En qualsevol cas és evident que aquesta illa forma part del parc ja que s’hi accedeix de forma natural i és tan forestal com ho és la pròpia Oreneta. I de fet hi ha un cartell que recorda que allò és i forma part del Parc de l’Oreneta. Llavors, com és possible que aquests espai estigués qualificat com a sòl habitable? Doncs per culpa de la urbanització salvatge de Collserola tolerada durant la dictadura franquista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s